Iz Nove kreditne banke Maribor izvučeno 60 milijuna eura

Autor: M.P.Š.

Polako se raspliće slučaj oko malverzacija u kojima je Nova kreditne banka Maribor oštećena za čak 60 milijuna eura kupnjom zemljišta po znatno višim cijenama. U cijeli slučaj upleteni su i Hrvati, no policija još ne želi otkriti o kome je riječ.

U akciji slovenske i hrvatske policije počeo se rasplitati slučaj Nove kreditne banke Maribor (NKBM) i serije malverzacija kojima je iz nje izvučeno oko 60 milijuna eura. I dok je u Sloveniji među uhićenima i bivši direktor NKBM-a Matjaž Kovačič, hrvatska policija za sada ne otkriva prema kome je istraga usmjerena, piše Novi list.

NKBM je osnovala nekoliko tvrtki u Hrvatskoj preko kojih su od 2006. do 2009. godine kupovane nekretnine, no po višestruko višim cijenama od tržišnih. Tako su sa zajmom banke kupili zemljište u okolici Zagreba, od kojih su neka i u Klinča Selu, za 10-12 milijuna eura, da bi je par mjeseci kasnije prodali KBM Projektu (u vlasništvu NKBM), kojem je na čelu bio Tomislav Blagus, i to za ukupno 21 milijun eura.

Na taj je način KBM Projekt u tri godine za 60 milijuna eura kupio tvrtke, u čijem su vlasništvu bila samo sporna zemljišta, a koja su samo nekoliko mjeseci ranije stajala 30 milijuna.

Sada se ispituje jesu li Hrvati upleteni u ovaj slučaj imali transakcijske račune u NKBM-u.

Autor:M.P.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.