Iz Hrvatske u Srbiju i vice versa samo s osobnom iskaznicom

Autor: hina

U razgovoru održanom prvog dana radnog posjeta hrvatskih parlamentaraca Srbiji, Dačić je zahvalio na potpori Hrvatske Srbiji u njezinom procesu vizne liberalizacije te naglasio da policije dviju zemalja dobro surađuju i da je ta suradnja primjer policijama zemalja zapadnog Balkana.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora i zamjenik srbijanskog premijera i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić u ponedjeljak su u Beogradu poduprli nastojanje Bosne i Hercegovine i Albanije u procesu vizne liberalizacije, složivši se da Hrvatska i Srbija mogu pomoći BiH u tom procesu.

U razgovoru održanom prvog dana radnog posjeta hrvatskih parlamentaraca Srbiji, Dačić je zahvalio na potpori Hrvatske Srbiji u njezinom procesu vizne liberalizacije te naglasio da policije dviju zemalja dobro surađuju i da je ta suradnja primjer policijama zemalja zapadnog Balkana, priopćeno je iz srbijanskog MUP-a.

Dačić je istaknuo kako je vrijeme da Srbija i Hrvatska razgovaraju o mogućnostima da njihovi državljani prelaze granicu samo s osobnom iskaznicom, kao što je slučaj s građanima EU-a koji odnedavno u Srbiju ulaze uz posjedovanje tog dokumenta, bez putovnica.

Od obostranog značaja

Podsjetivši da je na posljednjem susretu s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova razmatrana ideja o otvaranju regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala, Dačić je naveo kako je to “korak naprijed u zajedničkoj borbi protiv svih vidova kriminala, kao i bržu, učinkovitiju i operativniju razmjenu informacija od obostranog značaja”.

S hrvatskim parlamentarcima potom je razgovarala predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić – Dejanović koja je suradnju s Hrvatskim saborom ocijenila “značajnom, korisnom i potrebnom” te utemeljenom na zajedničkim interesima.

Sugovornici su se složili da tijesna suradnja predstavnika parlamenata, posebno suradnja grupa prijateljstva, predstavljaju najbolji poticaj ostalim državnim institucijama za uspostavljanje boljih veza u kontekstu zajedničke europske perspektive, prenijela je srbijanska agencija Beta.




Predstavnici Hrvatskog sabora u Skupštini Srbije imali su odvojene susrete s Odborom za vanjske poslove i Odborom za europske integracije.

Izaslanstvo saborskog Odbora za europske integracije i Odbora za vanjsku politiku, u kojemu su predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica, predsjednik Odbora za vanjske poslove Frano Matušić te članovi Vesna Pusić, Milorad Pupovac i Tonino Picula, u utorak će se, kako je najavljeno iz srbijanske vlade, susresti sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.