fbpx

‘Ivo Josipović i Nikica Gabrić spašavaju svoj džep i svoje interese, a ne interese naroda!’

Autor: Damir Kramarić

Pitam se kako se u tom elitističkom društvu našao predsjednik Josipović sa svojim konceptom 'nove pravednosti'. Čime je on zaslužio novi mandat, kada ništa od najavljivanog nije proveo u dosadašnjem dijelu mandata – primjećuje dr. Milardović.

Vijest da se tobožnja hrvatska intelektualna elita, okupljena u Nacionalnom forumu dr. Nikice Gabrića, sprema za izlazak na slijedeće parlamentarne izbore kao svojevrsni 'teći put' koji će uz podršku predsjednika Ive Josipovića pokušati osvojiti vlast, u javnosti je prošla relativno nezapaženo.

Nezasluženo, jer bi heterogenoj, a financijski moćnoj ekipi ipak trebalo posvetiti dužnu pozornost, ako ni zbog čega drugoga onda zbog činjenice da je tek jedna u nizu novih političkih opcija dobila neubičajenu medijsku podršku.

Jutarnji: Pobuna misleće Hrvatske protiv nesposobne vlasti


'Ako je suditi po odazivu na premijerni nastup Nacionalnog foruma -'burze ideja', u Hrvatskoj postoji velika glad za okupljanjem intelektualnog potencijala društva. Sabor hrvatske pameti, ili barem onih koji bi je htjeli predstavljati, posve pouzdano ima i već sasvim prepoznatljive političke ambicije. Nacionalni je forum u prvom redu pobuna misleće Hrvatske protiv nesposobne vlasti. Doktor Gabrić poznat je kao autor teze da Hrvatsku može spasiti samo prosvijećeni apsolutizam, nasuprot, kako on kaže, postojećem apsolutizmu neprosvijećenih. Nešto slično modelu tehničkih vlada kakve su već formirane u nekim europskim zemljama.' – ovako je, 'rijetko viđenim krasopisom' o skupu Nacionalnog foruma u studenom pisala kolumnistica Jutarnjeg lista, da bi prije par dana u najvećim dnevnim novinama ponovno izašao tekst pun hvalospjeva Gabrićevoj opciji koja će, kako doznajemo, uskoro postati politička stranka.

Tko u stvari stoji iza Nacionalnog foruma i zbog čega ga mediji toliko hvale i promoviraju, pokušali smo istražiti uz pomoć uglednog politologa, dr. sc. Anđelka Milardovića, utemeljitelja i voditelja Centra za politološka istraživanja.

Milardović: Stalo im je do Hrvatske kao do lanjskog snijega!

– Riječ je o interesnoj skupini heterogenih novčarskih interesa kojima je do ovoga društva stalo kao do lanjskog snijega! Forum želi postati stranka na ideji prosvijećenog apsolutizma što je suprotno demokraciji. Spominju i 'treći put' ne znajući da ima više 'trećih putova', zagovaraju neoliberalizam u smislu totalne privatizacije zdravstva, te amerikanizam jer im je Amerika po svemu sudeći pokrovitelj i uzor. Nespojivi su spoj ideološkog konglomerata ljudi iz posve različitih opcija: od bivšeg Saveza socijalističke omladine Hrvatske, SDP-a, HDZ-a, Crkve, poduzetnika, intelektualaca, pa sve do Josipovićeve ideje da mu nova stranka bude baza za drugi mandat, što bi moglo značiti da će to biti predsjednička, dvorska stranka. Nacionalni forum gura pri tom ideju mesijanizma, nudeći se kao alternativa propasti Hrvatske, premda oni, sasvim očigledno, ne misle spašavati Hrvatsku, već vlastiti džep i vlastite interese – bez dlake na jeziku ističe profesor Milardović, koji se potom pita kako je moguće povezati apsolutizam, tehnokraciju, neoliberalizam te elitistički stav i uza sve to računati na široku podršku naroda, te na osvajanje vlasti?!

Josipović zagovara opciju koja bi liječila bogate, a siromašne pustila da umiru na cesti?!

– Oni zagovaraju ideju privatizacije zdravstva, gdje bi se samo bogati mogli liječili, dok bi siromašni umirali na cesti, a takav neoliberalni koncept kroz medijsku mašineriju prikazuju kao tobožnji mesijanizam, što je van svake pameti. Pitam se kako se u tom društvu našao predsjednik Josipović sa svojim konceptom 'nove pravednosti' i kako je moguća elitistička realizacija koncepta nove pravednosti. Čime je on uopće zaslužio novi mandat, kada ništa od najavljivanog nije proveo u dosadašnjem dijelu mandata? – pita se dr, Milardović, te potom napominje da je riječ o interesnoj skupini koju iz pozadine, po svemu sudeći, podupiru Hrvatsko-američko društvo, Europa press holding, moćna marketinška tvrtka McCann Erickson i još neke interesne skupine koje će u Hrvatskoj najvjerojatnije pokušati progurati svojevrsni tehnokratski državni udar kakav je već izveden u Italiji, Grčkoj i još nekim zemljama u formi tehnokratske alternative demokraciji.
– Riječ je o postdemokratskom sindromu. No, pitam se kako je moguća demokracija bez učešća naroda? – zaključuje na kraju dr. Milardović.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.