fbpx

Ivana Milanović: Bivša premijerova šogorica bogatija je od Zorana Milanovića! (DOKUMENTI)

Autor: Irena Divković Milanović

Krešimir Milanović i nakon rastave dijeliu adresu s bivšom suprugom * Obitelj bivše supruge premijerova brata s kojom se posjeduje nekretnine i tvrtke na najatraktivnijim lokacijama u Zagrebu (dakle na Tuškancu, Gajevoj te obiteljske kuće u Vrapču) te u Dubrovniku. U tom kontekstu Ivani Milanović, doista nije bila nužna premijerova pomoć da bi dobila kredit za jednu autopraonu.

U netom plasiranoj “aferi autopraona” isplivalo je ime Ivane Milanović (38), nekadašnje supruge premijerova brata Krešimira. Nju se proziva zato što je u vrijeme trajanja bračne zajednice dobila kredit od HBOR-a za tvrtku Miglu autopraone u iznosu 1,9 milijuna kuna. Kredit je odobrila Centar banka Dragutina Biondića koja je kasnije otišla u stečaj. Budući je Biondić bio jedan od donatora SDP-ove kampanje  u medijima ga se pozicionira kao tajkuna bliskog vladajućoj stranci. (Upućeniji znaju da je Biondić ranije jednako bio blizak i s vrhom HDZ-a tako da se tu očito radi više o interesnim a manje o ideološkim svezama).

S obzirom na činjenicu da se  objava članka u Večernjem listu  poklopila s javnim istupom smijenjenog ministra financija Slavka Linića, odnosno javnom prozivkom premijera zbog poslova i kredita njegova mlađeg brata, i laici bi zaključili kako je priča tempirana u interesu jedne od posvađanih SDP-ovih strana. Uostalom, i sam autor u Večernjaku je napisao kako je ta priča čekala na objavu godinu dana.Nakon javne harange preostaje vidjeti što će po pitanju HBOR-ova kredita za Miglu autopraonu poduzeti Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i hoće li pokrenuti postupak za utvrđivanje je li premijer zbog kredita tadašnje supruge svoga brata bio u sukobu interesa ili ne. Inače, postoje indicije kako se Povjerenstvo na čelu s Dalijom Orešković dosad držalo poprilično distancirano kada se radilo o prijavama adresiranim na najviše instance u Vladi dok je oštrinu brusilo na nižim razinama poput smijenjenog pomoćnika ministra Branka Šegona, inače Linićevog izabranika.

U sjeni objave ove afere još se jednom potvrdila površnost hrvatskih medija. Tako su primjerice svi po nekom automatizmu prepisivali netočan podatak kako se za Krešimira Milanovića čulo kada su slovenski mediji objavili da je dobio višemilijunski kredit Nove ljubljanske banke za svoju tvrtku Magnitudo, odnosno građevinski projekt u Dubrovniku. Budući sam autorica teksta objavljenog u Slovenskim novicama, a koji je u integralnom obliku dostupan na portalu Dnevno.hr, znam da je premijerov brat taj kredit  LHB-a dobio za zagrebačku tvrtku Modestus. Magnitudo je pak bio spominjan u kontekstu prodaje projekta urbane vile s luksuznim stanovima s pogledom na Lapad i to Aniti Jukić, supruzi bivšeg HDZ-ovog direktora Hrvatske pošte Roberta Jukića.


Otac bivše premijerove šogorice bio je direktor Medike

I u  “aferi autopraona” također je isplivala  još jedna površnost tipična za domaće medije. Naime, Ivana Milanović je u tekstu pozicionirana kao šogorica, odnosno bivša supruga premijerova brata, i lišena bilo kakve personalne ili profesionalne osobnosti. Tekstovi su intonirani tako da čitatelj stekne dojam kako ona ne bi ni mogla dobiti kredit da nije bila u obiteljskim vezama s premijerom. No, prokopamo li malo dublje ispod površine, o bivšoj premijerovoj šogorici mogu se doznati činjenice koje vjerojatno svjesno nisu plasirane. Naime, one bi mogle potkopati tezu kako je kredit za Miglu autopraone pristigao isključivo zbog povezanosti s prvim čovjekom Banskih dvora.

Istražujući podatke za ovu priču dobila sam posve drugačiji dojam od onoga što je plasirano u toj aferi. No, prije toga istaknut ću jedan detalj koji držim vrlo indikativnim. Naime, prema podacima sa Sudrega, ali i iz registra birača, i premijerov brat ali i Ivana Milanović i dalje žive na istoj adresi u zagrebačkoj Gajevoj ulici. Tu je adresu premijerov brat prijavio i u veljači 2014. kada je u Zagrebu suosnovao tvrtku TYC. Također, Ivana nije vratila djevojačko prezime Kovačić. Pretražujući zemljišne knjige vidjela sam kako na toj adresi koju je premijerov brat prijavio u trgovačkom registru, ni on a ni njegova bivša supruga nisu posjednici nekretnine. Naime, kao vlasnica stana upisana je Neda Kovačić. Radi se o trosobnom stanu s nusprostorijama na prvom katu zgrade. Za Nedu Kovačić sam petragom trgovačkog registra i baze Narodnih novina utvrdila kako je supruga Mladena Kovačića, dugogodišnjeg direktora Medike koji je bio član NO- te tvrtke sve do 30.lipnja .2011.godine. Inače, Kovačić je svojedobno u medijima dospio na listu hrvatskih menadžera s najvećom plaćom u RH. U Mediki je u istom razdoblju kad i Kovačić član NO-a bio i Nikica Gabrić iz novoosnovanog Nacionalnog foruma. No, pogledajmo poslovne aktivnosti bivše premijerove šogorice.

Ivana Kovačić je bila vlasnica Miglu autopraone do srpnja 2012. otkad je kao osnivačica upisana njezina prijateljica Vesna Gluhak. Zanimljivo je da to nije jedina tvrtka čija je bila vlasnica a koju su kasnije preuzeli drugi. Radi se o zagrebačkim tvrtkama Pharma Angelica i Junior ali to su zapravo obiteljske tvrtke. Prvu je tvrtku osnovala u ožujku 2004. na reprezentativnoj adresi – na zagrebačkom Tuškancu u Ulici Vladimira Nazora. Na toj su adresi danas prijavljeni njezin otac Mladen, ali i sestra Sanda te zet Marko Gajzer. U veljači 2006. osnivačke udjele ali i poziciju direktorice od Ivane tada Kovačić, preuzeo je njezin otac Mladen. Prema podacima sa Sudrega danas su suvlasnici Pharma Angelice Sanda i Marko Gajzer, dakle njezina sestra i šogor. Pharma Angelica je prema Fininom izvješću poslovala s gubitkom nešto većim od 24 tisuće kuna u 2012. godini. Pharma Angelica je uvijek poslovala u Nazorovoj ulici na kućnoj adresi Kovačićevih.

I majka Ivane Milanović u farmaceutskoj branši

Potom je kao Ivana Milanović, dakle dok je bila u braku s premijerovim bratom, osnovala Junior d.o.o. u prosincu 2010. s Zagrepčankom Nicole Kuharić. Prema podacima sa službene web stranice ta se tvrtka bavi distribucijom Dr. Brown’s proizvoda za bebe, od kojih su najpoznatije bočice koje se reklamiraju kao proizvod bez štetnih komponenti. Milanović više nije među osnivačima Juniora. Službeno je sada vlasnica njezina sestra Sanda Gajzer a sjedište te tvrtke je u zagrebačkoj Gottliebovoj ulici. Junior je prema posljednjem Fininom financijskom izvješću koji potpisuje Ivana Milanović imao preko 518 tisuća kuna zajmova. U istom periodu, dakle zaključno sa zadnjim danom 2011. bilježio je gubitak od preko 22 tisuće kuna navedenih kao obveze prema zaposlenicima.
Majka Ivane Milanović također je poput njezina oca u farmaceutskoj branši. Na svom Linkedin profilu istaknula je kako je suosnivačica tvrtke Lerna mada je dana nema među formalnim vlasnicima. Lerna je isprva poslovala u Nazorovoj ulici gdje je sjedište i Pharma Angelicea sada je na webu istaknuta i dubrovačka adresa, Ulica Branitelja Dubrovnika 38. Na web stranici Lerne doznajemo kako se tvrtka bavi poslovnim savjetovanjem. Na listi Lerninih klijenata nalaze se brojne farmaceutske tvrtke ali i državne poput Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinute Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Tvrtka posluje na fantastičnoj lokaciji u dubrovačkoj kamenoj vili prvi red do mora u povijesnom dijelu grada kojeg krase palače a u blizini je i zgrada dubrovačkog Sveučilišta.

Dubrovnik je destinacija u kojoj se biznisom, iznajmljivanjem apartmana bavi i sestra bivše šogorice premijera Milanovića. Inače u telefonskom imeniku upisan je dubrovački telefonski broj na tvrtku Pharma Angelica. Budući je u Hrvatskoj registrirana samo jedna tvrtka s tim imenom, jasno je da se radi o adresi na kojoj djeluje tvrtka sestre Ivane Milanović, a kojoj je ona bila prva osnivačica. Tvrtka je smještena na adresi Zeljarica 4 što je u samoj dubrovačkoj povijesnoj jezgri. Na kućnom broju odmah do te adrese, dakle Zeljarici 3, nalaze se Secret apartmani rangirani s 4 zvjezdice a reklamiraju se kao odmah do palače Sponza, stare luke….

Ivanina obitelj bogatija od premijerove
Sudeći prema ovim poslovno-nekretninskim aktivnostima obitelji koja je s premijerovim bratom bila povezana ženidbom ne čudi da je proteklih godina neuspjele građevinske projekte ali s privilegiranim kreditima u srcu Dubrovnika imao i premijerov brat Krešimir. Očito je on tvrtke Magnitudo i Modestus i pokrenuo na najatraktivnijim lokacijama kako bi svoj posao i život integrirao s obitelji svoje tadašnje supruge Ivane. No, dok se Krešimira Milanovića u medijima opisuje kao neuspješnog poduzetnika i bon vivana koji svašta započinje a malo toga realizira obitelj s kojom se povezao ženidbom očito ima više uspjeha u biznisu i nekretninama. Naime, osim stanova na najatraktivnijim lokacijama u Zagrebu (dakle na Tuškancu, Gajevoj te obiteljske kuće u Vrapču) jasno je da imaju vrijedne posjede i poslove i na najatraktivnijem i najskupljem mjestu na hrvatskoj obali.

U tom kontekstu Ivani Milanović doista nije bila nužna premijerova pomoć da bi dobila kredit za jednu autopraonu. Njezina je obitelj, pa tako indirektno i ona sama, prema svemu navedenom znatno bogatija ne samo od bivšeg supruga nego i samog premijera.

Trag novca (21. dio) – 4.4.2014. Danko Končar prijavljen u afričkom hotelu, iako ima vile vrijedne 100 milijuna eura

Trag novca (20. dio) – 2.4.2014. ZAŠTO TITOV UNUK SKRIVA TVRTKU U PANAMI: Tvrdi da nije poslovao preko panamskog poreznog raja, a dokumenti govore suprotno!

Trag novca (19. dio) – 27.3.2014. OTKRIVAMO: Kako je Mesićeva Vjera Šuman sakrila 300 milijuna Frenkelovih eura!?

Trag novca (18. dio) – 30.1.2014. Imovinski karton ministra Mrsića bogatiji za 450 tisuća eura i poslovni prostor njegove supruge

Trag novca (17. dio) – 16.12.2013. OTKRIVAMO: Londonsko, hercegovačko i hrvatsko bogatstvo generala Čermaka!

Trag novca (16. dio) – 21.11.2013. Đuro Popijač kao ministar gospodarstva u imovinskoj kartici zatajio luksuzni stan kupljen od partnera Braće Karić

Trag novca (15. dio) – 13.10.2013 EKSKLUZIVNO: Na koga je Bajićev svjedok prepisao luksuzne apartmane na Beverly Hillsu!?

Trag novca (14. dio) – 7.10.2013. OTKRIVAMO: Božo Dimnik, koji je Mesiću posudio novac za stan, obogatio se na vaginalnim čunjevima

Trag novca (13. dio) – 26.9.2013. AFERA HNB: Hrvatski viceguverner šuti o vezi s kompromitiranim svjedokom u slučaju Sanader i bombi u dvorištu vile na Markuševcu

Trag novca (12. dio) – 25.9.2013. EKSKLUZIVNO OTKRIĆE: Kako je viceguverner HNB-a uspio zaraditi imovinu vrijednu 36,592 milijuna kuna?!

Trag novca (11. dio) – 18.9.2013. Hrvat Jozo Dragan ukrao ruski klirinški dug vrijedan 400 milijuna dolara pa ugostio Putina u Sloveniji

Trag novca (10. dio) – 3.9.2013 Todorićev Agrokor, jet seteri, generali i njihovi partneri, švercer droge i lice s američke tjeralice – svi u istom karipskom poreznom raju

Trag novca (9. dio) – 13.8.2013. Otkrivamo: I. Mijatović u Hrvatskoj je zahvaljujući Plivi postao američki milijunaš, a Hrvatskoj duguje skoro 7 milijuna kuna poreza 

Trag novca (8. dio) – 6.8.2013. Škegrin čovjek Ivan Mijatović zahvaljujući Plivi kupio dvorac u Americi, luksuzni apartman u New Yorku i ljetnikovac na Hilton Headu

Trag novca (7. dio) – 31.7.2013. EKSKLUZIVNO: Otkrivamo tajne švicarske račune i tvrtke Todorića, Biondića, Valentića, Mikulića, Ergovića….

Trag novca (6. dio) – 22.7.2013. Mihajlo Perenčević: Anonimni hrvatsko-američki milijunaš bio je Jarnjakov pomoćnik, a sada posjeduje čak i otok kraj Trogira

Trag novca (5. dio) – 12.7.2013. Nova zatajena nekretnina Josipa Jagušta

Trag novca (4. dio) – 4.7.2013. Ekskluzivno: Carstvo Mesićeva zeta proteže se od Pantovčaka do Ujedinjenih Arapskih Emirata

Trag novca (3. dio) – 1.7.2013. EKSKLUZIVNO: Bogatstvo milijunaša Brace sa Srebrnjaka proteže se od Zagreba do Havaja

Trag novca (2. dio) – 25.6.2013. Končar, Štrok, Štern, Horvatinčić, Frenkelovi te milijarder Franjo Sremić izbrisani s liste poreznih bjegunaca

Trag novca (1. dio) – 12.6.2013. Lovranska vila i faraonska kupaona najopasnijeg slovenskog dilera s Obamine liste

Autor:Irena Divković Milanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.