Photo: Boris Scitar/Vecernji List//PIXSELL

IVANA KEKIN S TOMAŠEVIĆEM ULAZI U POLITIČKU ARENU! Kako je supruga Mile Kekina zapalila političku scenu?

Autor: Iva Međugorac

Platforma Možemo!, koju predvodi Tomislav Tomašević polako, ali sigurno stasa u najrelevantniju lijevu političku opciju u zemlji, a da je tome tako potvrdili su i lokalni izbori u Zagrebu iz kojih je izašao sa značajnom prednošću.

U svojoj borbi za glavni grad Tomašević nije sudjelovao sam, pored Urše Raukar, Sandre Benčić i Daniele Dolenc jedno od najistaknutijih imena u kampanji koja je za nama zasigurno je Ivana Kekin, ugledna psihijatrica sa zagrebačkog KBC-a i supruga frontmena Hladnog piva Mile Kekina, koja je na ovim lokalnim izborima postala nova zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a prema najnovijoj kadrovskoj križaljci ulazi u Sabor umjesto Rade Borić koja se vraća u skupštinske klupe.

Mile Kekin se inače u Ivanu Novosel tada mladu studenticu medicine zaljubio davne 2007. godine, on je tada već bio etablirani glazbenik, a ljubav među njima brzo je planula pa se par nakon svega nekoliko mjeseci odlučio vjenčati. Uskoro na svijet stiže njihov sin Vito, a kasnije i kći Miša.

Prvi politički koraci

Nakon rođenja kćeri Kekin iz podstanarskog stana na Tuškancu seli u stan vrijedan skoro milijun kuna u neposrednoj blizini Akademije likovne umjetnosti. Dok je Mile Kekin gradio svoju glazbenu karijeru njegova Ivana držala se podalje u javnosti, tek se jednom pojavila u spotu Hladnog piva Bilo koji broj, no premda samozatajna upravo je Ivana zaslužna za to što se ovaj dvojac angažirao na domaćoj političkoj sceni.

Svoje prve političke korake ovaj je bračni par napravio kada se pojavio na prosvjedu na Markovom trgu kojega su organizirale stranke iz platforme Možemo! tijekom raspuštanja Sabora prije donošenja zakona o obnovi Zagreba. Ubrzo nakon toga Ivana je glasno i jasno počela iznositi svoja stajališta i kritike na račun aktualnih političkih i društvenih problema, angažirali su se na parlamentarnim izborima, no ona uspjeh doživljava tek na ovim lokalnim izborima.

Malo je poznato da je Mile Kekin osobno sudjelovao na prošlim izborima za Sabor, no u međuvremenu je osmislio predizborni spot ekipe iz Možemo! Sretni ljudi. Sve je to više manje o Kekinu poznato, no ono što se o ovom dugogodišnjem glazbeniku ne zna svakako su detalji o njegovom burnom odrastanju u obitelji gastrabajtera.  U jednom od svojih rijetkih istupa na ovu temu Kekin je svojedobno priznao kako su se njegovi roditelji mučili kako bi sagradili kuću u Zagrebu, međutim njegov otac umro je prije useljenja.

Odrastao je Kekin u Njemačkoj, živio kod majčinog brata u Kreki, naselju u okolici Tuzle zajedno s bratom Ivanom Kekinom koji u vlastitoj knjizi Sjene u meni progovara o svojem odrastanju. Ivan Kekin živi u Njemačkoj, točnije u Heilbronnu, u skromnom stanu Crvenog križa, a prema vlastitom pitanju odrastao je u obitelju jugoslavenskih gastrabajtera u Njemačkoj, gdje se majka grčevito borila kako bi im pronašla dadilju, u čemu nije imala sreće pa su Kekinovi nerijetko mijenjali žene koje su ih čuvale, radi čega se Mile nerijetko bunio.
Prepričava njegov brat u svojoj knjizi zgodu s jednom dadiljom u poznim godinama koja ih je čuvala, kako se ona Mili nije svidjela pa ju je zaključao u stanu i pobjegao svojoj kući. Kada je to priznao svojoj majci, ova je odjurila kako bi oslobodila zarobljenu dadilju. Kada već s tom dadiljom nije išlo majka pronalazi stariju Turkinju koja ih je trebala čuvati, no Kekin se nije htio smiriti kada ga je pokušavala uspavati pa Turkinja Milanu daje alkohol od kojeg je na stolu mirno i čvrsto zaspao.

No, nakon što je majka došla kući prestravila se spoznajući da joj sin miriše po alkoholu. Turkinji je otkazala suradnju i opet krenula u potragu za dadiljom.

 
”Mnogo godina kasnije majka mi je nažalost rekla: Nikad neću oprostiti sebi što nisam imala više vremena za tebe”, prepričava Kekin u svojoj autobiografiji u kojoj otkriva još težu stranu svojega života progovarajući o konzumaciji droga koje su ga dovele do ponora i bolesti. U taj je svijet ušao preko lažnih prijatelja. Kasno sam shvatio da sam srušio sve mostove iza sebe, pred sobom sam vidio samo mrak”, piše Kekin u knjizi u kojoj brata Milana naziva uspješnim glazbenikom.

Na internetskoj stranici na kojoj je predstavljena Ivanova knjiga moguće je pronaći njihove obiteljske fotografije s ljetovanja na Jadranu, a kroz knjigu brat Ivan progovara i o strahovima za budućnost pa i o očevim snovima da napusti Njemačku u kojoj se osjećao kao stranac. Veliki je san Kekinovih roditelja bio povratak kući.

”Otac je radio u kamenolomu gotovo 12 sati, a majka je provela mnogo sati u metalnoj kompaniji, nakon toga išla je čistiti svaku noć. Često i vikendom. Navečer su obično bili toliko umorni da su tiho sjedili i jedva razgovarali”, piše Ivan koji svoje roditelje opisuje kao ljude koji su činili sve za svoju djecu. Premda je otac povremeno znao biti strog, Kekin mu to ne zamjera, upravo suprotno napominje kako je sve na njemu volio.

Sretno razdoblje djetinjstva bilo je ono kada su Kekin i brat s roditeljima živjeli u Oberderdingenu, međutim sreća nije dugo potrajala. On i brat razdvajaju se 83-e, njega šalju kod tetke u selo na samom jugu Jugoslavije, a brat Milan odlazi kod ujaka u Bosnu. Nije Ivan u tom selu dočekan raširenih ruku, pošto nije poznavao jezik druga djeca su ga tukla i ismijavala, a on je patio za bratom i za Njemačkom koju je doživljavao kao svoju domovinu. Nakon što im umire otac Ivan kekinovi prema knjizi proživljavaju veliki šok, a Kekin se ubrzo s majkom vraća u Njemačku dok brat Milan ostaje u Zagrebu.

No, Ivan Kekin u Njemačkoj ne pronalazi mir. Ušao je u mračno područje droge, a u međuvremenu se ozbiljno razbolio. ”Iako je skoro 25 godina mentalna bolest dominirala mojim životom, morat ću piti lijekove dok sam živ”, priznaje u potresnoj autobiografiji Kekin naglašavajući kako je to greška koja mu je promijenila život.

Tu je grešku Kekinov brat po svemu sudeći ispravio, a sada je na redu Ivana Kekin koja sa svojim kolegom Tomaševićem najavljuje ispravljanje grešaka koje je za sobom ostavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.