Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ivan Zvonimir Čičak: ‘Za dom spremni’ je isto što i ‘Sieg heil’

Autor: Dnevno

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), dao je veliki intervju za Slobodnu Dalmaciju u kojem je komentirao aktualna politička zbivanja i javne osobe.

Intervju je započeo s pitanjem o pozdravu “Za dom spremni”. “Što se tiče tog ‘Za dom spremni’, ponovit ću po tko zna koji put stajalište Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava da je to isključivo i jedino pozdrav ustaškog pokreta. Njega je osobno osmislio Ante Pavelić, što je izrekao u intervjuu Vinku Nikoliću u emigraciji, a to je prenio i Ivo Banac u jednoj svojoj kolumni. Sve su drugo priče za malu djecu. Pozdrav ZDS u upotrebu se vratio 90-ih godina u Hrvatskoj stranci prava, odnosno njezinu vojnom krilu, HOS-u, koja je bila klasična fašistička falanga sa svojom privatnom vojskom. Bili su naoružani, pozdravljali su uzdignutom desnicom, a na zidovima im je visjela slika poglavnika Ante Pavelića. Tako je nastao HOS. Konačno, tadašnji predsjednik HSP-a Anto Đapić govorio je da oni zapravo uzdignutom rukom mjere visinu kukuruza. Stvari moramo postaviti jasno: taj je pozdrav povijesno kompromitiran i kontaminiran  i više se ni u jednom obliku ne bi trebao koristiti u Hrvatskoj. To je i moj i stav HHO-a”, odlučan je Čičak.

Kako dalje navodi, svaki će pravnik u Hrvatskoj reći da nikoga nije moguće osuditi zbog upotrebe pozdrava “Za dom spremni”, ali Čička svejedno zabrinjava što smo se spustili na razinu upotrebljavanja fašističkih simbola, uspoređujući ZDS s pozdravom “Sieg heil”. “Korištenje pozdrava ZDS je, znači, zasad legalno, ali ne znam koliko je legitimno. S povijesnog i civilizacijskog stajališta, njegov je ekvivalent pozdrav ‘Sieg heil'”, usporedio je Čičak.

Tvrdi da Kolinda Grabar-Kitarović želi pridobiti glasove “tvrde desnice”. Međutim, misli da u tome neće uspjeti, jer je na sebe navukla gnjev tih birača. “To da je predsjednica Republike otvoreno u intervjuu Hrvatskom radiju podržala Penavine stavove i objektivno se suprotstavila odluci Ustavnog suda, opravdavajući neuvođenje ćirilice u javnu upotrebu, nedopustivo je. To je osporavanje načela vladavine prava i Ustava i zakona. Ona se time priklonila načelu koje se u pravnoj terminologiji zove ‘Tu quoque’ (‘Ti također’), što bi značilo da se jednu protupravnu radnju pokušava poništiti drugom protupravnom radnjom. Ti si nama učinio to, a mi smo tebi to. Po tom modelu ili načelu, Srbi su opravdavali svoju balvan-revoluciju činjenicom da su u Drugome svjetskom ratu stradali od ustaškog režima. Dokle, dokad?”, zapitao se za Slobodnu Dalmaciju Čičak.

Čičak je komentirao i svoj odnos s Milanom Bandićem, spomenuvši da je išao na pogreb njegove majke u Hercegovini.  “Išao sam na pogreb iz dva razloga: prvo, Bandić i ja smo prijatelji, a drugo, u znak poštovanja za sve ono što je on učinio za grad Zagreb. Rođeni sam Zagrepčanin. Bandić je najveći gradonačelnik Zagreba u mom životu”, hvalio je Čičak najdugovječnijeg zagrebačkog prvog čovjeka.
Komentirao je i Škorinu kandidaturu. “Ne vidim ga kao političara, već svog prijatelja čijim se pjesmama divim. Njegova je najbolja pjesma, što sam mu i rekao, ‘Domovina’. Ona je u rangu Tutićeve ‘Moje domovine’. Ipak je zaključio da je Škorina najava bezbrojnih referenduma jednostavno neizvediva i smiješna.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje. 

 
 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.