Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ivan Pernar: Sramota je ‘žicanje’ novca od učenika za organiziranje nastave

Autor: Dnevno

Ivan Pernar, predsjednik istoimene stranke, u ponedjeljak je nazvao sramotnim to što neke srednje škole nisu u stanju organizirati nastavu bez “žicanja” novca od učenika na početku školske godine, dok istodobno država troši novac na razne nepotrebne stvari.

“Država troši novac i za plaće vojnika afganistanskih sigurnosnih snaga, puno novca troši u BiH, planira se i nabava aviona što će koštati milijarde. U isto vrijeme srednje škole nisu u stanju organizirati nastavu kakvu bi trebale, bez ‘žicanja’ novca od učenika”, rekao je na konferenciji za novinare Pernar, koji vodi Stranku Ivana Pernara.

Pozvao je ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da zabrani dodatnu naplatu za upise u razrede srednjih škola te da novac koji nedostaje školama osiguraju grad ili država.

“Takvu naplatu smatramo krajnje štetnom i protupravnom jer bi svi učenici trebali ići u školu pod jednakim uvjetima, a isto tako bi se država, odnosno lokalna uprava, morala potruditi i osigurati sredstva za normalno odvijanje nastave”, ocijenio je potpredsjednik stranke Branimir Bunjac.

Na taj se način vodi loša demografska politika – ne mogu se osigurati ni pristojne plaće učitelja i djelatnika niti osnovni materijalni uvjeti, čime se višestruko krše prava djece.

Bunjac kaže da takvi “parafiskalni nameti” služe financiranju hladnog pogona škola, dok školovanje djece općenito predstavlja financijski izazov za roditelje, koji im moraju kupiti odjeću, obuću, školski pribor, dodatne materijale za razne predmete, hranu i financirati sportske klubove.

Na to se nadovezuje participacija studenata pri upisu na fakultet i u semestre, tako da obrazovanje u Hrvatskoj očito nije besplatno. “Pozivamo učenike i roditelje da ne plaćaju participaciju obrazovnim ustanovama, istovremeno pozivamo Vladu, ministricu Blaženku Divjak i lokalnu upravu da osiguraju ta sredstva kako bi škole mogle normalno izvoditi nastavu”, poručio je Bunjac.
Školski odbor Druge ekonomske škole u Zagrebu donio je odluku o uvođenju participacije u godišnjem iznosu od 100 kuna po učeniku, uz obrazloženje da zbog nedostatka financijskih sredstava i povećanih troškova nastavnog procesa ne mogu održavati odgovarajuću razinu obrazovanja. Novac će, tvrdi se u obavijesti roditeljima, biti potrošen namjenski za potrebe odgojno-obrazovnog procesa, a istu mjeru uvele su i neke druge škole.

Ministrica Divjak ocijenila je da nema razloga za takve postupke i apelirala na osnivače i škole da još jednom razmotre takve situacije jer je “pogotovo ove i prošle godine izdvojeno puno novca iz državnoga proračuna za opremanje škola”.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.