Iustitia et Pax: Zašto nitko nije optužen za protuzakonito puštanje ‘brijunskih transkripata’ u Haag

Autor: M. B.

Iustitia et Pax čudi se i kako 'u Hrvatskoj još nitko nije optužen, a ni procesuiran za skandalozno puštanje britanske televizijske ekipe u predsjednički arhiv'.

Komisija ‘Iustitia et Pax‘ u priopćenju u petak, 23. studenoga, oštro je kritizirala hrvatske vlasti zbog propusta u obrani od teških optužbi Haaškog suda i zaštiti nacionalnih interesa, kao i sumnjivih radnji bivših visokih hrvatskih dužnosnika u suradnji s Tribunalom.

‘Iustitia et Pax’ javno postavlja pitanje zašto Hrvatska nikada nije potaknula raspravu o kompatibilnosti kvalifikacije ujedinjenoga zločinačkog pothvata s međunarodnim kaznenim pravom i nikada nije inzistirala na raspravi o tzv. ‘topničkim dnevnicima’, navodi se u priopćenju čije dijelove je objavio Večernji list. ‘Kako je moguće da neki ozbiljan sud prihvati i podigne optužnicu ako mu nedostaju ključni dokazi, pita se Iustitia et Pax, čudeći se kako ‘u Hrvatskoj još nitko nije optužen, a ni procesuiran za skandalozno puštanje britanske televizijske ekipe u predsjednički arhiv’.

‘Kako to da su tzv. brijunski transkripti otišli u Haag protuzakonito, a da nisu bili zaštićeni i označeni pečatom države? Kako to da za to nitko nije odgovarao i nitko ne odgovara? Pravilo 54 bis Pravilnika o postupku i dokazima Haaškoga tribunala regulira zaštitu dokumenata koji su od važnosti za nacionalnu sigurnost države, kao i ograničeno ispitivanje svjedoka koji su važni ili su bili važni u sustavu zaštite nacionalne sigurnosti i ustavnog poretka države. Taj članak na tribunalu kolokvijalno zovu ‘hrvatski članak‘, a koristile su ga sve države, kao u slučaju Miloševićevih zacrnjenih transkripata, osim Hrvatske. I tu valja uzeti u obzir načelo da su svi jednaki pred zakonom te da oni koji su neovlašteno i neodgovorno dovodili u pitanje državnu sigurnost za to trebaju i odgovarati’, pita Iustitia et Pax i naglašava da ‘hrvatska država ne smije više biti ovako indiferentna prema svojim državljanima, ali i prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, jer Hrvatska je matična država svih Hrvata’.

Katolička Crkva preko ‘Iustitie et Pax’ poziva državu da obešteti generale Gotovinu i Markača koji su prije tjedan dana oslobođeni u Haagu, odnosno upozorava vladajuće da ‘oslobađanjem hrvatskih generala iz haaškoga zatvora ne prestaje obveza države Hrvatske u rješavanju problema proizišlih iz dugog procesa nevino zatvorenih i proganjanih ljudi.

Autor:M. B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.