Foto: Mate Piskor / CROPIX

ISTUPIO IZ HDZ-a DA STRANKU NE VUKU U BLATO, SAD JE KASNO! Pala je odluka, Uskok podigao optužnicu protiv kontroverznog gradonačelnika i ‘partnera’

Autor: Dnevno.hr

Ne tako neobičan ponedjeljak u Hrvatskoj znači da imamo nastavak još jedne afere političara i poduzetnika. Uskok je naime nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv gradonačelnika Kutine Zlatka Babića zbog sumnje na trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika. Uz njega su optužnicom obuhvaćene još tri osobe – Davor Kljakić, Dražen Kinderman i Darko Kousek.

USKOK je pokrenuo istragu protiv Babića i njegovih suosumnjičenika nakon što je zviždačica Adrijana Cvrtila, kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina, prošle godine izašla u javnost s tvrdnjama kako su Babić i Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti: Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od studenoga 2019. do travnja 2020. godine u Kutini, kao gradonačelnik Grada Kutine (dalje: Kutina), u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje Odluke o proračunu za 2020. godinu te Odluke o izmjenama i dopunama tog proračuna, s III. okr. nezavisnim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu Eko Moslavina (dalje: TD) koje je u većinskom vlasništvu Kutine, a s IV. okr. oporbenim vijećnikom, ujedno i zaposlenikom TD-a, dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće.

Umočeni do grla

Nakon što su III. i IV. okr. glasovali sukladno dogovoru, u cilju realizacije obećanog su I. okr. – koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika Kutine te II. okr. – koristeći autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća Kutine a ujedno i predsjednika Ogranka HSLS-a Kutina, koja stranka s HDZ-om čini koaliciju u Gradskom vijeću, nalagali direktorici TD-a da realizira zapošljavanje sina III. okrivljenog te povećanje plaće u odnosu na IV. okrivljenog.

Osim toga se I. okr. stavlja na teret da je , u razdoblju od srpnja 2020. do 30. travnja 2021. godine u Kutini, koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, od II. okr. vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika Ogranka HSLS-a zatražio da, neovisno o stvarnim potrebama zapošljavanja u TD-u, kod direktorice TD-a osigura zapošljavanje osobe s čijim je ocem politički povezan.

Nakon što je II. okr. pristao na traženje I. okr., koristeći svoj autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, direktorici TD-a i ujedno članici te stranke je naložio realizaciju dogovorenog iako nije bilo stvarne potrebe za zapošljavanjem te osobe, zbog čega ona za vrijeme trajanja ugovora nije ni radila.

Zatim je I. okr., korištenjem svoga položaja i autoriteta čelnika Kutine, direktorici TD-a naložio da se istoj osobi osigura radno mjesto s boljim koeficijentom za obračun plaće, a potom i dodatno povećanje predmetnog koeficijenta, pa su zaključeni i novi ugovori o radu kojima je toj osobi neosnovano povećan koeficijent složenosti poslova te joj je omogućeno neosnovano ostvarenje svih prava na rad i iz rada kao i neosnovano povećanje osobnog dohotka.




Sve za radna mjesta

Također je, u razdoblju od veljače do lipnja 2020. u Kutini, II. okr. korištenjem svog službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika Ogranka HSLS-a, nalagao direktorici TD-a i članici te stranke da osigura nastavak radnog odnosa u TD-u osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je politički povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako nije bilo stvarne potrebe za nastavkom radnog odnosa tih osoba niti su ta radna mjesta prethodno bila sistematizirana.

U HDZ-u još od “barake”

Podsjetimo, Babić je nakon što je afera pukla u javnost zadržao svoju gradonačelničku fotelju, ali se ispisao iz HDZ-a.

“S obzirom na to da se moja stranka, kojoj sam pristupio 1989. godine u ‘baraci’ u Zagrebu povlači kroz blato zbog novonastale situacije u Kutini, a koju isključivo želim razjasniti i razriješiti putem institucija Republike Hrvatske, odlučio sam zatražiti ispis iz članstva Hrvatske demokratske zajednice”, rekao je u rujnu prošle godine.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.