fbpx
Twitter

ISTRA: U općini Raša proglašena elementarna nepogoda!

Autor: Hina

Istarski župan Valter Flego je, nakon obilne kiše i poplave u općini Raša, proglasio danas elementarnu nepogodu za to područje i zadužio županijsko Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da procjeni štetu, utvrdi stupanj oštećenja na poljoprivrednim kulturama i posljedice na poljoprivrednu djelatnost.

Općina Raša poplavljena je 3. veljače. Velike količine padalina učinile su štetu poljoprivrednim kulturama, posebice sjemenskoj lucerni i sjemenskom piru te salati, rajčicama, brokuli i jagodama.

Poplavljeno je poljoprivredno zemljište od oko 76 hektara.


Prema prvoj procjeni općinskog Povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, šteta na poljoprivrednim kulturama i imovini je 1,9 milijun kuna.

Budući da je prihod općinskog proračuna oko osam milijuna kuna, udovoljeno je zahtjevu za proglašenjem elementarne nepogode jer po Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda ukupna izravna šteta mora biti veća od 20 posto vrijednosti proračuna jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.