Twitter/Screenshot

ISPOVIJEST HRVATA IZ PARIZA: ‘Nažalost, moram reći da je to samo nebriga vlasti za kulturno dobro’

Autor: Dnevno

Kristijan Radaković , 37-godišnji Zagrepčanin, posljednjih 11 godina živi i radi u Parizu. U trenutku požara bio je na predavanju, udaljen oko dva kilometara od katedrale, a vijest ga je šokirala.

“Prvo sam pomislio da se radi o terorističkom napadu, s obzirom na to da nam je to već postala svakodnevica. Ali, onda sam čitajući vidio o čemu se radi. Nažalost, moram reći da je to samo nebriga vlasti za kulturno dobro koja se možda mogla izbjeći. Očito je da crkva nije imala dovoljno novaca za obnovu, a vlast nije bilo briga”, rekao je za Jutarnji list.

Inače, Kristijan je prije 11 godina, kad je došao u Pariz, šest godina radio kao turistički vodič i u sklopu turističkog razgleda grada gotovo svakodnevno je vodio turiste upravo u katedralu Notre Dame. Kaže nam da je to najposjećenije mjesto u Parizu koje se ne plaća i godišnje ga posjeti 13 milijuna ljudi.

“To je nevjerojatno. Meni je posebno teško pala ova vijest jer osim što sam svakodnevno ulazio u nju, do nedavno sam i živio u blizini. Prolazio sam uz nju svaki dan i sad je više nema. To je žalosno kako neke stvari uzimamo zdravo za gotovo”, rekao je Kristijan.

Dodao je da je u gradu kolaps te da on večeras ne namjerava ići blizu katedrale jer kaže da je to sada gotovo nemoguće.

“Grad je blokiran, požar će trajati cijelu noć. Ljudi su tužni i u nevjerici. Ne mogu doći k sebi, samo o tome pričaju. A ja se bojim kako će to izgledati i hoće li se uopće išta spasiti. Pitam se tko će ju obnoviti, za koliko i kada? Nažalost, mislim da je sve gotovo jer se radi o potpuno drvenoj konstrukciji koja će teško preživjeti vatru. Osim toga, u njoj je puno umjetnina koje će nestati – kipovi, vitraji iz 13. stoljeća”, ispričao je za Jutarnji list.

 

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.