fbpx

Ispitivanje Zagorca vodi do ‘odlučujućeg dokaza za izručenje Sanadera’

Autor: hina

Ususret sutrašnjem početku procesa u slučaju banke Hypo Group Alpe Adria austrijski tisak se raspisao o 'nedavno otkrivenom dokumentu' u kojem rukom unesena zabilješka otkriva da je Sanaderu 'u nazočnosti Wolfganga Kulterera predana' posrednička provizija u visini od pet posto kreditnog iznosa od 10 milijuna eura.

Pred koruškim sudom u Klagenfurtu u utorak počinje prvi proces u slučaju austrijske banke Hypo Group Alpe Adria u kojem će na optuženičku klupu sjesti bivši predsjednik uprave te banke Wolfgang Kulterer, bivši predsjednik uprave Hypo Oesterreich Gert Xander i treći menadžer banke Albin Ruhdorfer, izvješćuju austrijski mediji.

Trojici optuženika sudit će jer su, na intervenciju pokojnog predsjednika koruške vlade Joerga Haidera, odobrili kredit od nešto više od dva milijuna eura zrakoplovnoj kompaniji “Styrian Spirit”, koja je kasnije objavila stečaj, te kredit od 150.000 eura privatnom detektivu Dietmaru Guggenbichleru, iako za te kredite nisu imali jamstva i bili svjesni da neće biti vraćeni, navodi se u optužnici.

Osim za nesavjesno poslovanje, za koje optuženicima u slučaju da ih sud proglasi krivim prijeti kazna i do deset godina zatvora, Kultereru se u istom procesu sudi i za davanje lažne izjave pred Istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta za slučaj Hypo.


Tiha uvertira

Međutim, njemački politički tjednik blizak lijevom spektru političke scene Die Zeit u ovotjednom broju predviđa da je ovo prvo suđenje u slučaju Hypo tek “tiha uvertira moćne pravosudne opere u kojoj će se sljedećih mjeseci i godina razotkriti pozadina gubitaka milijarda eura”. Unatoč Kulterorovu opovrgavanju bilo kakve vlastite umiješanosti ili krivnje za velike gubitke banke, tjednik Zeit očekuje da će ovo prvo i kasnija suđenja u slučaju Hypo posebno rasvijetliti veze politike i bankarstva u Hrvatskoj, gdje su “pokopane milijarde”.

Kulterer, navodi die Zeit, tvrdi da Haidera jedva da je poznavao, da za milijarde eura izgubljene u Hrvatskoj nije nadležan, da za pranje novca preko zaklada u Liechtensteinu nikad nije čuo, a da je “bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, jednu od ključnih osoba financijskog skandala, koji se od 10. prosinca nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu osumnjičenog u domovini za korupciju, tek površno poznavao”. List podsjeća kako Kulterer tvrdi da su “optužbe da je bivši hrvatski političar u nekoliko slučajeva uz proviziju posredovao da Hypo odobri kredite u Hrvatskoj, sve odreda ‘netočne'”.

Važna uloga DORH-a

U rasvijetljavanju svega važnu ulogu ima i hrvatsko Državno odvjetništvo, drži die Zeit, ali ono “za razliku od austrijskih pravosudnih organa vjerojatno ima još relativno malo toga u ruci protiv bivšeg premijera”. Jer, navodi die Zeit, dok se u Zagrebu istraga protiv Sanadera gotovo isključivo temelji na iskazima svjedoka, Klagenfurtsko tužilaštvo posjeduje dokument koji, kako se čini, potvrđuje optužbe. Riječ je, navodi die Zeit, o nedatiranom jednostranom dogovoru o proviziji uz “Ugovor o kreditu broj 82” od 10. siječnja 1995. u kojem je tadašnja Koruška zemaljska i hipotekarna banka dd tada još mladoj Republici Hrvatskoj odobrila kredit u visini od približno 10 milijuna eura, navodno za “kupnju i opremanje zgrada veleposlanstava”, a vjerojatno za nabavu oružja. S hrvatske strane je kreditni ugovor potpisao tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, čiji je zamjenik bio Ivo Sanader. Prema rukom unesenoj zabilješci na poleđini Dogovora o proviziji, Sanaderu je “u nazočnosti Wolfganga Kulterera predana” posrednička provizija u visini od pet posto kreditnog iznosa.

“Za hrvatsko Državno odvjetništvo bi taj, tek nedavno otkriven dokument, otipkan na starinski način na mehaničkom pisaćem stroju, predstavljao odlučujući dokaz u zahtjevu za izručenjem”, piše list. Međutim, tvrdi die Zeit, tužilaštvo u Klagenfurtu predat će im taj dokaz samo, ako im Hrvatska zauzvrat dozvoli da ispitaju bivšeg generala Vladimira Zagorca, koji u Hrvatskoj služi kaznu zatvora, što je austrijskim istražiteljima dosad uvijek bilo odbijeno. Na temelju postojećih rezultata istrage Zagorac bi još ove godine mogao biti optužen u još jednom parcijalnom procesu u predmetu Hypa, za što ne bi morao ni biti izručen Austriji, nego bi mu se sudilo u odsutnosti, ali bi ga zato, navodi list, prije toga u Hrvatskoj morali ispitati austrijski istražitelji.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.