fbpx

Island otpisuje dugove građanima, a naša ‘socijaldemokratska’ vlada uvodi nove poreze! Tko nam je kriv?

Autor: D.Bo

Mala otočka zemlja na sjeveru Europe pokazala je zahvaljujući hrabrim i poštenim političarima da se sve može kad se hoće. Njihov premijer se odupro pritiscima moćnih financijskih lobija u svijetu, podržavio banke i odlučio otpisom dijela dugova pomoći svojim građanima. Nažalost, Hrvatska to s postojećim političkim elitama neće nikada dočekati. Znači vrijeme je da se krene!

Čak 24 tisuće eura po stambenom kreditu otpisat’ će islandska vlada svojim građanima kao jednu od mjera protiv gospodarske krize. Ukupan iznos koji će država otpisati procjenjuje se na 1,25 milijardi dolara. Oprost dugova za (lihvarske) kredite bila je glavna izborna parola sadašnjeg premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona. Obećanje je, eto, na kraju ispunio usprkos oštrim kritikama Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke koje su na sve moguće načine pokušale spriječiti hrabrog islandskog premijera ali znajući da ima podršku svih 320 tisuća Islanđana Gunnlaugsson se odupro svim pritiscima moćnih financijskih lobija u svijetu.

Ukupno od izbijanja svjetske ekonomske krize 2008. godine banke na Islandu oprostile su oko dvije milijarde dolara duga. Vlada će, dakle, otpisati dio duga i građani to ne moraju vraćati, a dio će se vratiti tako što će građani Islanda opterećeni kreditima biti oslobođeni poreza na tri godine. Vlada će prikupiti novac za ovu mjeru tako što će povećati porez financijskim institucijama, upravo ono što sve hrvatske vlade uključujući i sadašnju nisu smjele. Tom mjerom Islanđani procjenjuju kako će se se vrlo brzo povećati BDP.

Iako će svaki hrvatski građanin pomisliti zašto i naša “socijaldemokratska” vlada ne želi napraviti isto, Island se od Hrvatske bitno razlikuje u nekoliko stvari. I jednoj vrlo važnoj.


Osim što su zemlja s relativno malo stanovnika i što su svi Islanđani, a tako se osjećaju i stranci koji tamo žive i rade, Island je proveo “tihu” revoluciju tijekom koje su ljudi natjerali vladu da podnese ostavku, glavne banke su nacionalizirane, odlučeno je da se ne plaća dug Velikoj Britaniji i Nizozemskoj zbog užasne državne financijske politike, a napravljen je i novi ustav.

Osim toga, sve navedeno je napravljeno na potpuno miran način. Cijela revolucija protiv sila koje su kreirale globalnu krizu provedena je tiho i to je vjerojatno razlog zašto se o tome u drugim zemljama svijeta relativno malo zna.

Dakle glavna državna banka je nacionalizirana 2008. godine. Islandska valuta “krona” je devalvirana, a burza zatvorena jer je zemlja bila u bankrotu. Građani su izašli na ulice prosvjedujući ispred parlameta i na kraju su se uspjeli izboriti za nove izbore a premijer i cijela vlada podnijeli su ostavku. U siječnju 2010. godine, predsjednik države osporava dalje plaćanje duga Velikoj Britaniji i Nizozemskoj i najavljuje narodni referendum. U ožujku je na referendumu glasovima 93 posto Islanđana donesena odluka o otkazivanja isplate duga.

U međuvremenu, vlada je inicirala istragu kojom su pred lice pravde izvedeni odgovorni za krizu u zemlji, a mnogi visoki dužnosnici i bankari su uhićeni. Tijekom krize izabrano je vijeće koje je sastavilo novi ustav, kojeg je parlament i usvojio.

Dakle, Islanđani su mirnim putem natjerali cijelu vladu da podnese ostavku, nacionalizirali su banke, na referendumu su se odredili o ekonomskoj budućnosti, pozatvarali odgovorne za krizu, donijeli novi ustav i stvorili uvjete da smi odlučuju o svojoj sudbini (zvuči poznato?). Da ne zaboravimo. Dobili su skromnog i poštenog čovjeka na čelu države. Ukratko, Islanđani su pokazali kako postoji način obračunavanja s nepoštenim sustavom koji tlači i ponižava vlastite građane, dajući na taj način cijelom svijetu lekciju iz demokracije.

Nažalost, u Hrvatskoj, kao prvo, nema spremnosti i kritične mase kako bi se sličan scenarij dogodio i kod nas. I jasno ona glavna razlika. Hrvatska za razliku od Islanda nema, odnosno uskoro više neće imati nijednu državnu banku (jer se i zadnja – HPB uskoro prodaje Austrijancima). Znači, morali bi krenuti doslovce ispočetka, no najvažnija je zapravo činjenica da se sve može kad se želi i hoće.
Autor:D.Bo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.