Ilustracija/Pixabay

Investicijski fondovi bilježe uspješan rast vrijednosti

Autor: Hina

Među investicijskim fondovima, prema podacima HRPORTFOLIO-a, u utorak su 14. kolovoza, dobitnici nakon nekoliko dana ponovno bili u većini.

Naime, 51 je investicijski fond ili 62,96 posto bilježio dobitke, dok ih je 29 ili 35,8 posto bilježilo gubitke. Pritom je vrijednost jednog fonda ostala nepromijenjena, dok je vrijednost SQ Flow fonda od 13.08.2018.

Među dioničkim investicijskim fondovima i ovaj je puta gubitnika bilo nešto više. Naime, 13 je fondova bilježilo pad a 11 rast vrijednosti. Tako su se gubici kretali u rasponu od 0,03 posto InterCapital SEE Equity fonda do 0,57 posto OTP indeksni fonda. S druge su se pak strane dobici kretali u rasponu od 0,08 posto Platinum Blue Chip fonda do 0,98 posto KD Nova Europa fonda.

Kod mješovitih investicijskih fondova ovaj je puta vladala proporcionalna podijeljenost na dobitnike i gubitnike. Naime, po 8 je fondova dobilo te i izgubilo na vrijednosti. Tako su se dobici kretali u rasponu od 0,02 posto PBZ Conservative 10 i HPB Bond Plus fondova do 0,46 posto InterCapital Balanced fonda. S druge su se pak strane gubici kretali u rasponu od 0,09 posto HPB Global fonda do 0,34 posto PBZ International Multi Asset fonda.

Među obvezničkim investicijskim fondovima ovaj su puta, za razliku od dana ranije, dobitnici bili u većini. Naime, čak je 12 fondova dobilo a tek 3 izgubilo na vrijednosti. Tako su se dobici kretali u rasponu od minimalnih 0,00 posto Raiffeisen Classic, Erste Adriatic Short Term Bond i Erste Adriatic Bond fondova do 0,71 posto Alta Emerging Bond fonda. S druge su pak strane gubitke zabilježili tek Erste Local Short Term Bond fond (-0,00 posto), ZB bond fond (-0,01 posto) i PBZ Short term bond fond (-0,01 posto).

Kod ostalih investicijskih fondova većina ih je bilježila dobitke. Naime, 13 je fondova bilježilo rast a 5 pad vrijednosti, dok je vrijednost PBZ START fonda ostala nepromijenjena. Naime, sve su promijene bile tek simboličke, i dobici i gubici bili su minimalni a tek je vrijednost PBZ D-START fonda porasla za značajnijih 0,01 posto.

Među posebnim fondovima, za razliku od nekoliko proteklih dana, ovaj puta samo dobitnici. Naime, svih je 6 fondova zabilježilo rast vrijednosti. Tako su se dobici kretali od 0,06 posto Raiffeisen Harmonic fonda do 0,44 posto Raiffeisen Dynamic fonda.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.