fbpx
Screenshot

INTERPOL U POTRAZI ZA ‘BABOM’: Za Fikretom Abdićem raspisana crvena tjeralica, Hrvatska traži njegovo izručenje

Autor: Fena/D.R.

Interpol je za Fikretom Abdićem, trenutnim načelnikom Općine Velika Kladuša i osuđenim ratnim zločincem, raspisao crvenu tjeralicu, prenosi N1. Tjeralica je, kako je navedeno, raspisana na zahtjev Interpola Zagreb i proslijeđena policijskim agencijama od kojih se traži njegovo hapšenje.

Istaknuto je da Abdića hrvatske vlasti traže zbog kaznenog djela zlouporabe položaja ili ovlasti. Još u vrijeme kada je Abdić u zatvoru u Puli služio kaznu zatvora zbog ratnih zločina, hrvatski mediji objavili su da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) protiv njega i njegovog sina Ervina podigao optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Tom optužnicom teretio se da je 27. siječnja 2000. godine u Rijeci, kao direktor jednog trgovačkog društva iz Rijeke, kako bi se domogao kuće i gradilišta u Voloskom u vlasništvu tog društva, uz pomoć sina Ervina Abdića sastavio fiktivni ugovor o zajmu sa sporazumom o prijenosu prava vlasništva. U tom je ugovoru neistinito navedeno da je Abdić kao fizička osoba 31. prosinca 1997. svojoj firmi koju je neovlašteno zastupao Ervin Abdić posudio 600.000 kuna, izvijestio je tada DORH.

Osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Bosanskoj Krajini

Taj je novac dalje fiktivno pozajmljen drugom društvu uz založno pravo na kući i gradilištu u Voloskom pa je tako Fikret Abdić postao fiducijarni vlasnik tih nekretnina, vrijednih oko dva miliona kuna, a na štetu društva iz Velike Kladuše, vlasnika riječke firme kojoj je Abdić bio direktor.

Istom optužnicom teretio se i da je u sibnju 2005. godine opunomoćio Ervina da potpisuje ugovore o kreditu s ovršnom klauzulom za zasnivanje založnog prava na svim nekretninama u vlasništvu riječke firme u kojoj je Fikret Abdić bio direktor i još jedne karlovačke firme. Tako je Ervin uspio dobiti dva milijuna kuna kredita od jedne banke u Zagrebu založivši četiri kuće i dvorište u Rijeci u vlasništvu firme iz Velike Kladuše.

On je za ta djela nepravomoćno oslobođen 2015. godine, ali je Vrhovni sud Hrvatske tu presudu ukinuo 2019. godine i naložio da suđenje krene ispočetka. Abdić je 2002. godine na Županijskome sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj Krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Nakon što je izdržao dvije trećine kazne pušten je na slobodu, nakon čega se vratio u BiH i pobijedio na izborima za načelnika Velike Kladuše.

Bio je uhićen  je 18. lipnja prošle godine u okviru akcije Federalne uprave policije kodnog naziva Mreža. Tada je uhićeno još pet osoba. Akcija Mreža je rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva USK, koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih kaznenih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.
Riječ je o kaznenim djelima koja su počinjena od 2016. godine do trenutka uhićenja. Iz pritvora je pušten uoči Lokalnih izbora iste godine, kako bi ponovo mogao sudjelovati u kampanji za načelnike Velike Kladuše, navodi N1.

Prema informacija iz BiH medija, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su priveli Abdića, no ubrzo i pušten.

Autor:Fena/D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.