Twitter

INTERPOL RASPISAO TJERALICU: Traži se bivši pripadnik HVO-a!

Autor: Hina

Za bivšim pripadnikom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ivicom Kolobarom Interpol je raspisao tjeralicu po nalogu Suda BiH koji ga tereti za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima na području Mostara tijekom 1993. godine.

Kako je objavila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Sud BiH je izdao nalog za raspisivanje međunarodne tjeralice po zahtjevu Državnoga odvjetništva BiH koje provodi istragu o zločinima na području Mostara. Prema navodima s Interpolove tjeralice, Kolobara posjeduje dvojno bosanskohercegovačko i hrvatsko državljanstvo.

Njegovo se ime spominjalo i u pravomoćnoj presudi protiv trojice nekadašnjih zapovjednika, stražara i pripadnika Bjelopoljske bojne HVO-a. Sud BiH osudio je na višegodišnje kazne zatvora nekadašnjeg zapovjednika HVO-a u Bijelom Polju Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića.

Proglašeni su krivim za ubojstva, zatvaranja, mučenja, seksualno zlostavljanje, progon te druge zločine protiv čovječnosti nad zarobljenim Bošnjacima.
Sud BiH je optuženog Radića osudio na 21 godinu zatvora, a prigodom preuzimanja presude Županijski sud u Zagrebu je prošle godine Radiću smanjio kaznu na 12 i po godina sukladno odredbama kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.