fbpx
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

INSPEKCIJSKI POSTUPCI SU U TIJEKU!: Pripazite da vas danas ne prevare! Tržišna inspekcija ove je godine imala pune ruke posla, obavili su 1.100 nadzora, evo koliko je trgovaca ‘muljalo’

Autor: A.L.

Zadnji petak u studenom rezerviran je za velike popuste prilikom kupnje, a poznatiji je pod nazivom Black Friday ili Crni petak.  Toga su dana trgovine  širom svijeta za svoje kupce pripremile snižene cijene kao i posebne ponude. No, premda su ponude često vrlo povoljne, postoji i dio trgovaca koji želi taj dan raditi na kupcima različitim prevarama.

Stoga smo poslali upit Tržišnoj inspekciji Državnog inspektorata kako bi nam otkrili kakva je situacija u Hrvatskoj što se tiče lažnih sniženja te koliko su tijekom ove godine uhvatili trgovaca u ‘muljanju’.

“Tržišna inspekcija Državnog inspektorata tijekom 2021. godine nadzirala je aktivnosti zimskog sezonskog sniženja u mjesecu siječnju i veljači,  ljetnog sezonskog sniženja u mjesecu srpnju i kolovozu te nadzorne aktivnosti prilikom oglašavanja posebnih oblika prodaje naziva “Back to school, sretna nova školska godina i slično” u mjesecu kolovozu i rujnu,  te je obavljeno ukupno 1.100 inspekcijskih nadzora u kojima je kontrolirana odredba Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuju posebni oblici prodaje”, poručili su iz Državnog inspektorata.

Nepravilno isticanje cijena

Istaknuli su kako je čl. 18. Zakona o zaštiti potrošača propisano da se posebnim oblicima prodaje smatra prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a obuhvaća, između ostalog, akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe, ali prilikom obavljanja posebnih oblika prodaje mogu se koristiti i drugi nazivi različiti od gore navedenih.

“Ističemo da je trgovac prilikom obavljanja posebnog oblika prodaje dužan istaknuti cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje osim u slučaju kada posebni oblik prodaje traje najdulje tri dana te u slučaju prodaje na daljinu i sklapanja ugovora izvan poslovnih prostorija. U navedenim nadzorima utvrđeno je ukupno 163 prekršaja, a koje nepravilnosti su se najčešće odnosile na neisticanje cijena odnosno nepravilno isticanje cijena tijekom trajanja posebnih oblika prodaje, neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora potrošača te sporadično nepoštena poslovna praksa primjerice trgovci su oglašavali poseban oblik prodaje navodeći pogodnosti u pogledu cijena proizvoda no proizvodi su se prodavali po redovnoj, a ne po sniženoj cijeni”, poručili su nas iz Državnog inspektorata.

Naglasili su kako početkom studenoga trgovci počinju oglašavati poseban oblik prodaje, naziva “Black Friday” ili “Crni petak” stoga, naglašavaju, tržišna inspekcija Državnog inspektorata provodi nadzorne aktivnosti i prije navedenog dana te će se nadzori provoditi  po potrebi i nakon navedenog datuma, ovisno o oglašavanju od strane trgovaca. Inspekcijski postupci su u tijeku, poručili su iz Državnog inspektorata.

Autor:A.L.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.