Inicijativa koja obara rekorde – Ulica za čovjeka koji je na splitskom Marijanu skinuo Jugoslavensku zastavu i stavio Hrvatsku

Autor: B.Biško

Mladi Tente je zbog svog izraženog domoljublja platio cijenu svojim životom. Umro je u Lepoglavi mučeničkom smrću...

Facebook inicijativa “Želimo ulicu Frane Tente u Splitu” u samo 24 sata skupila je preko 1000 “lajkova”, što je zaista impresivna brojka. Očigledno je kako Split i Hrvatska, iako je prošlo puno godina, ne zaboravljaju domoljublje koje je hrabro skupa sa svojim prijateljima pokazao tada mladi Tente.

screnshoot
screnshoot

Frane Tente, mučenik koji je 1947. godine na splitskom Marijanu skinuo Jugoslavensku zastavu i stavio Hrvatsku. Nakon toga je uhićen i odveden u Lepoglavu gdje je i umro mučeničkom smrću.

Tada je imao samo sedamnaest godina! Bio je učenik Klasične gimnazije u Splitu.

Iako još nije imao osamnaest godina, Frane je na odsluženje petogodišnje kazne poslan u Lepoglavu. Kaznionica u Lepoglavi je tada, a i puno godina kasnije, bila jezivo mučilište hrvatskih rodoljuba i disidenata. Upravitelj je bio Josip Špiranec, major KNOJ-a, rodom iz Bedekovčine kraj Zlatara. Slijepo je izvršavao dogovore s nadređenima, osobito zapovijedi Josipa Manolića.

Tijekom zime 1946./47. – točan datum danas nije poznat – zapovjednik kaznionice je naredio da Frane bude zatvoren u samici. Stražari su Frani naredili da skine svu odjeću osim donjeg rublja, stavili su mu okove na noge i zatvorili ga u prostoriju s visokom prozorom bez stakla. Površinu poda zalili su vodom, da se stvori led.

Frane je u veljači 1947. umro od upale pluća.

Svjedočenje o Franinim zadnjim danima, u sitnim fragmentima koji su se u kaznionici tada mogli doznati, Franinoj obitelji je prenio Franin suborac i supatnik Vjekoslav Matijević, koji je 1947. skupa s Franom razvio hrvatski barjak na Marjanu.

Autor:B.Biško
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.