fbpx

INA poskupljuje Eurodizel BS za jednu lipu, ‘ložu’ za 10

Autor: hina

Cijene motornih benzina se ne mijenjaju - cijena eurosupera BS 95 ostaje na 9,89 kuna, eurosupera BS 95 class na 9,94 kune te eurosupera BS 98 na 10,25 kuna. Cijena običnog dizela ostaje na 8,86 kuna.

Ina će od ponoći, kako se neslužbeno doznaje, povećati cijene eurodizela BS za jednu lipu po litri, loživog ulja za osam lipa, a plavog dizela za deset lipa po litri, dok cijene ostalih derivata ostaju nepromijenjene.

Prema naslužbenim informacijama, Ina će od sutra, 9. kolovoza, na svojim benzinskim postajama eurodizel BS prodavati po 9,19 kuna (do sada 9,18 kune), a eurodizel BS class po 9,24 kune (do sada 9,23 kuna).

Cijena plavog dizela od sutra će biti viša za deset lipa i iznosit će 5,66 kuna prema dosadašnjih 5,56 kuna.


Loživo ulje ekstra lako poskupljuje za osam lipa, sa dosadašnjih 6,36 kuna na 6,44 kune.

Cijene motornih benzina se ne mijenjaju – cijena eurosupera BS 95 ostaje na 9,89 kuna, eurosupera BS 95 class na 9,94 kune te eurosupera BS 98 na 10,25 kuna. Cijena običnog dizela ostaje na 8,86 kuna.

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas poslijepodne, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Korekcija cijena ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana te tečaju dolara, a u proteklom su razdoblju, po podacima koje je poslijepodne objavila Ina, kotacije svih derivata na mediteranskom tržištu u neznatnom opadanju, što konkretno znači da nema promjena cijena na benzinskim gorivima, već samo na eurodizelu BS-u, loživom ulju ekstra lakom i plavom dizelu.

Iako je zabilježen lagani pad svih kotacija, porast maloprodajnih cijena kod eurodizela BS-a, loživog ulja ekstra lakog i plavog dizela uzrokovan je uslijed prethodnog obračuna pri kojem je zabilježen limitirani porast svih derivata, odnosno gdje su cijene kotacija rasle više od maksimalno dozvoljenog porasta maloprodajnih cijena, pojašnjavaju iz Ine.

Ministarstvo gospodarstva danas poslijepodne utvrdilo je i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 9. do 22. kolovoza, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo.
Izuzetak su postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje mogu direktno opskrbljivati plovila gorivima na kojima kompanije mogu slobodno formirati cijene za sve derivate, osim za plavi dizel.

Ina od 21. lipnja ove godine primjenjuje diferencirane cijene derivata te na 36 benzinskih postaja na autocestama ima za dvije do pet lipa veće cijene eurosupera BS 95 i eurodizela BS te eurosupera BS 95 class i eurodizela BS class, a ima i 20 postaja izvan mreže autocesta na kojima su cijene tih derivata za dvije do pet lipa niže nego na ostalim postajama.

Cijene koje Ina primjenjuje na većini svojih postaja, kao i diferencirane cijene, bit će nakon ponoći službeno objavljene na Ininim internet stranicama.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.