Ilustracija Photo: Igor Kralj/PIXSELL

IMENOVANI U DISKRECIJI! Zapamtite ove ljude: Važni su za Plenkovićev opstanak

Autor: Iva Međugorac

Prije nekoliko tjedana na zatvorenom dijelu sjednice Vlade potvrđena su imena novih, starih državnih tajnika, a budući da su se u aktualnoj Vladi premijera Plenkovića ministarstva spajala državni tajnici imaju vrlo važnu ulogu, što potvrđuje i to da ih se već sada naziva mini ministrima.

Na popisu državnih tajnika niz je zanimljivih imena, a neka od njih javnosti su poznata od ranije. Našla se tu Irena Petrijevčanin Vuksanović saborska zastupnica HDZ-a, bivši šef HSS-a Branko Hrg, ali i Stjepan Čuraj donedavni saborski zastupnik HNS-a.

Iako se nakon srpanjskih parlamentarnih izbora činilo da je za neke od njih politička karijera okončana budući da nisu uspjeli osigurati saborski mandat, Vlada se imenućuji ih državnim tajnicima pobrinula da opstanu na političkom životu.

Shodno tome Hrg je postao državni tajnik u Ministarstvu obrane, što je svojevrsni presedan budući da je ovaj Križevčanin završio studij pedagogodijskih znanosti na zagrebačkom Filozofskom fakultute. To znači da će kao tajnik u ovom resoru raditi odgajatelj predškolske djece koji je svega desetak godina radio u školi, nakon toga se jedno vrijeme bavio poljoprivredom, radio je kao direktor privatnog poduzeća, rukovoditelj komercijale u ugostiteljsko-turističkom poduzeću u Križevcima, a nakon toga i kao propčelnik za društvene djelatnosti u Križevcima, u kojima je djelovao i kao gradonačelnik. Hrg je svoj HSS napustio kada na čelo stranke dolazi Krešo Beljak, on nakon toga političku karijeru nastavlja kao zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke.

Čuraj političku karijeru nastavlja u Ministarstvu financija, ovaj Slavonac može se pohvaliti dvijema diplomama. U svojem rodnom Osijeku završio je Eonomski fakultet, odnosno stručni studij ekonomije, dok je na osječkom Pravnom fakultetu završio stručni specijalistički studij javne uprave. U političkim vodama znan je ponajviše kao suradnik bivšeg predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka.

Petrijevčanin Vuksanović Vlada je imenovala državnom tajnicom u Ministarstvu unutarnjih poslova, i ona je rođena u Osijeku, dok je u Zagrebu doktorirala na Filofozskom fakultetu, radila je na HGRT-u u Agenciji za elektroničke medije, a nakon toga i u privatnom sektoru. Jedno je vrijeme bila savjetnica za informatizaciju u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a u politiku je ušla kao suradica Drage Prgometa koji je u to doba istupio iz HDZ-a nastojeći realizirati samostalnu političku karijeru. U Sabor ulazi na listi Mosta, a kada su se razišli Prgomet i Most Petrijevčanin Vuksanović pridružuje se njegovom Hridu, kada se Prgomet odlučio vratiti u HDZ. U tu stranku s njim ulazi ova bivša zastupnica rodom iz Osijeka.

Tomislav Paljak iz Čačićevih reformista postao je pak državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja, što nije neobično pošto se radi o diplomiranom učitelju. Na poziciju državne tajnice u Ministarstvu turizma stiže Sandra Herman također bliska Čačiću. Gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina državni je tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave, a Sanja Bošnjak posao državne tajnice obavljati će u Ministarstvu graditeljstva. Kod Beroša u Ministarstvo zdravstva dolazi Silvio Bašić pročelnik Zavoda za neurologiju KB Dubrava.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.