fbpx

Imenovani novi vršitelji dužnosti HRT-a: Glavna urednica televizije je Gordana Mrđen

Autor: M.S.

Mrđen, kao v.d. glavne urednice HTV-a, i Dražena Miočića, kao v.d. urednika informativnog programa, predložio je v.d. glavnog ravnatelja, Josip Popovac. Programskom vijeću je, poslije odbijanja inicijalnog prijedloga, trebalo dva sata vijećanja da bi na kraju prihvatilo istovjetni prijedlog.

Vršiteljica dužnosti glavne urednice HTV-a je Gordana Mrđen, odlučilo je Programsko vijeće HRT-a, na prijedlog v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca. Isto tako, v.d. Hrvatskog radija će biti Dušan Radić.

V.d. urednik Informativnog programa HTV-a bit će Dražen Miočić, odnosno Vladimir Kumbrija na Hrvatskom radiju. Na kraju, Programsko vijeće i Nadzorni odbor dogovorili su i uvjete u natječaju za predsjednika Uprave HRT-a.

Urednička situacija će na HRT-u ostati takva sve dok se ne izaberu predsjednik i članovi Uprave, nakon čega će biti imenovani stalni, regularni urednici. Sve to bi se, iako ništa nije sigurno, moglo dogoditi u rujnu, piše Tportal.


Problemi su, kakav je i običaj, nastali kad su birani HTV-ovi urednici. Micanje direktorice programa Hloverke Novak Srzić i v.d. urednika Informativnog programa Renata Kunića nije se svidjela desno orijentiranim vijećnicima, pa je tako prijedlog Josipa Popovca, odnosno Mrđen i Miočić, srušen. Ipak, nakon gotovo dva sata konzultacija Vijeće je odlučilo ponovno glasati za isti prijedlog. Tada je s osam glasova za i jednim protiv prošao.

Također, na zajedničkoj sjednici Nadzornog odbora i Programskog vijeća, hitno sazvanoj zbog rokova za raspisivanje natječaja za novog predsjednika Uprave HRT-a nametnutih novim Statutom HRT-a, sukob je izbio na relaciji Silvija Luks – Nada Zgrabljić-Rotar.

S obzirom da Statut HRT-a još uvijek nije objavljen u Narodnim novinama, te time nije stupio na snagu, a sjednica je sazvana, Luks je kritizirala predsjednicu Vijeća, Zgrabljić-Rotar, prozivajući je zbog brzopletosti. Potonja je na to odgovorila optužujući je za agresivnost i iznošenje vlastitih stavova u Saboru u ime Programskog vijeća.

– Netočno je i nekorektno, vrlo agresivno s vaše strane, te kontraproduktivno za rad ovoga tijela je to što govorite. Sjednica je morala biti sazvana danas ili sutra. Kako sutra vijećnici nisu mogli, sazvana je danas. Nije nešto trulo u državi Danskoj jer nismo u Danskoj, nego na HRT-u. Imat ćemo hitne sjednice kad god budemo trebali – rekla je Zgrabljić-Rotar.

Šefovi HRT-a Vladi još nisu dostavili program restrukturiranja

Usvojen je Statut HRT-a: Uvode se dva glavna urednika, jedan za TV, drugi za Radio
Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.