N1

‘Imamo višak visokoobrazovanih, to ne treba nigdje u svijetu’

Autor: A.P.

To ne znači, nastavlja, "da ne treba obrazovati ljude, ali to mora biti ciljano, u skladu s potrebama tržišta rada".

Tehnička ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić najavila je stipendiranje deficitarnih zanimanja iz Europskog socijalnog fonda. Zanimanja o kojima je riječ su poput pekara i mesara, a Šikić je istovremeno i prokomentirala upise djece u srednje škole.

N1 prenosi njezine riječi: ”ESF je generator pomoći ne samo za ova zanimanja, nego socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj”kazala je Šikić nadodajući kako se planira iskoristiti svaki euro i pomoći lokalnim zajednicama, da osiguraju stalna radna mjesta za stanovništvo, kako bi zaustavile migracije.

Upitana je koliko ima upisanih u obrtnička zanimanja trenutno u odnosu na broj učenika upisanih u gimnazije.

“Mogu vam taj podatak dati napismeno. Međutim, doista jeste problem što jako veliki broj se upisuje u gimnazije, što bi značilo da ne stječu nikakvu kvalifikaciju. Ona je preduvjet za visoko obrazovanje. Mi u ovom trenutku stimuliramo u RH visoko obrazovanje, iako znamo da nositelj razvoja nije visoko obrazovanje. Ta količina visoko obrazovanih ljudi ni u Hrvatskoj niti igdje u svijetu nije potrebna”, ustvrdila je.

To ne znači, nastavlja, “da ne treba obrazovati ljude, ali to mora biti ciljano, u skladu s potrebama tržišta rada”.

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.