Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Imamo dokumente Interpola! Jedan testis otkriva šokantnu pozadinu o smrti zloglasnog lihvara

Autor: Marin Vlahović

Jučer smo prvi u Hrvatskoj objavili dokumente koji dokazuju da je javna bilježnica iz Zagreba, Lucija Popov, de facto poništila rezultate istraga policije i USKOK-a, kao i sudske presude, zato jer je imovinu, koju je pokojni Miro Čalušić, na kriminalan način oteo žrtvama lihvarskih ugovora, prebacila na njegovog oca, Franu Čalušića, omogućavajući tako daljnje protuzakonite radnje i nastavak pljačke oštećenika u ovom slučaju.

Dokumenti otkrivaju: Glavna javna bilježnica radi za zločinačku organizaciju!

U međuvremenu, mediji, koji su prije više godina pokrenuli priču o lihvarskom carstvu nekretnina Mire Čalušića, zasad ne pokazuju previše zanimanja za konačni rasplet. Prije gotovo godinu dana, neposredno nakon smrti Čalušića, bili smo jedini medij koji se usudio pisati o njegovoj logistici, sprezi javnih bilježnika, odvjetnika i pojedinih moćnika iz državnih institucija Republike Hrvatske.

Sumnjive okolnosti smrti i kronologija zbivanja

Također, izrazili smo i blagu sumnju u službenu verziju njegove smrti.

Smrt ‘moćnog kamatara’: Evo tko stvarno vodi lihvarski posao u Hrvatskoj!




Danas, skoro godinu dana kasnije, nalazimo se u posjedu dokumentacije, koja dodatno potkrepljuje te sumnje. Ali, krenimo redom. Na dan svoje smrti 14.03.2018., Miro Čalušić se nalazio na crvenoj tjeralici Interpola. U tomislavgradsku bolnicu, doveden je istog datuma oko 2.30h. Tamo je utvrđena smrt. Istog dana, i to rano ujutro, znači nekoliko sati poslije, odvjetnik Raić šalje dopis Županijskom sudu u Zagrebu, u kojem obavještava sud da je okrivljenik preminuo.

Papirologija se rješava u Bosni i Hercegovini, a tijelo prebacuje sljedeći dan u Hrvatsku. Prema našim informacijama, policija nije bila prisutna prilikom prijevoza i zatvaranja lijesa, a carinski su službenici, pregledali samo papire. Ovom prilikom, naš portal ekskluzivno objavljuje prepisku između ureda Interpola u Zagrebu i Sarajevu. Dio prepiske je i obdukcijski nalaz specijalista patologa, doktora Amira Spahića. Ovaj iskusni patolog dao je mišljenje kako se radi o nasilnoj smrti „zadesne ili samoubilačke prirode“.




On nije pronašao nikakve ozljede koje bi pobudile sumnju da su nanesene od strane drugog lica, ili da su posljedica ranijih trauma tijela unesrećenog. Isto tako, temeljem vanjskog pregleda tijela, dr. Spahić zaključuje da je uzrok smrti: „zadesno ili samoubilačko trovanje nekom oploidnom supstancom odnosno lijekovima“. Logično, tokom vještačenja, uzet je i uzorak krvi, ali rezultati laboratorijskih nalaza, nisu poznati.

Obdukcijom se utvrdila i druga nelogičnost ove smrti, koja otvara i pitanje identiteta preminule osobe. Miro Čalušić, bolovao je od raka testisa. Imao je operaciju, prilikom koje mu je izvađen jedan testis i zamijenjen protetičkim. Ali u obdukciji dr. Spahića, koja je iznimno detaljna, nema spomena nikakvih promjena na spolnim organima. Dr. Spahić piše da su „oba testisa u skrotalnoj kesi.“

Kako bi dokazali da je Miro Čalušić stvarno imao protetičku zamjenu umjesto jednog testisa, objavljujemo i nalaze njegovog ranijeg pregleda. Isto tako, posjedujemo i audio-snimku razgovora Čalušića i jedne njegove žrtve, gdje sam Miro Čalušić priznaje da su mu prilikom operacije izvadili testis.

Dva pitanja koja vape za odgovorima

Znači, sad imamo dva konkretna istraživačka pitanja. Prvo pitanje se odnosi na identitet preminule ili ubijene osobe, a drugo na uzrok smrti. Istražna tijela Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nisu dale precizne odgovore, niti otklonile sumnje u alternativne scenarije. Zbog svega navedenog, Općinskom kaznenom sudu, obratila se i skupina oštećenika s pismenim zahtjevom za provođenje ekshumacije. Iz sigurnosnim razloga, nećemo navesti njihova imena. U tom pismu sudu, adresiranom na sutkinju Sandru Kantolić, oštećenici pišu sljedeće:

“Obraćamo vam se kao grupa oštećenika Mire Čalušića protiv kojeg se vodio kazneni postupak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu (broj predmeta: KO1895/2013) zbog kaznenih djela prijevara i lihvarskih ugovora, a koji je u predmetnom postupku zajedno s Ivanom Anđelićem proglašen krivim.

Naime, imamo vrlo pouzdana saznanja od više osoba bliskih obitelji Čalušić da se u lijesu koji je dopremljen iz Bosne i Hercegovine ne nalazi tijelo Mire Čalušića nego zemlja. Potaknuti sumnjama kontaktirali smo Groblje Miroševac (Mramorni prilaz bb, Zagreb) te smo saznali da lijes dopremljen u Republiku Hrvatsku nije prošao redovnu proceduru otvaranja i provjere.

S obzirom na indikativne okolnosti iznenadne smrti, sumnje koje su itekako osnovane i na pravni interes u ovom postupku koji kao oštećenici Mire Čalušića imamo, predlažemo da sud poduzme zakonom predviđene radnje (provođenje ekshumacije) u pravcu utvrđivanja relevantnih činjenica kako bi se utvrdio sadržaj lijesa, odnosno nalazi li se tijelo osuđenog Mire Čalušića u istom te jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za prekid kaznenog postupka. Molimo da nas o provedenim radnjama te o utvrđenim činjenicama pismeno obavijestite.”

Jučer smo razgovarali i s jednim boljim poznavateljem balkanskog podzemlja, koji je i sam izrazio sumnje u službenu verziju smrti Mire Čalušića. U spomenutom razgovoru, rekao je jednu indikativnu rečenicu. „Sve se odvija, baš kao da je Miro živ.“ To je istina. Usprkos smrti, javni bilježnici i odvjetnici, koristeći se raznim zakonitim, ali i protuzakonitim radnjama, ponašaju se kao da je Miro Ćalušić, navodno glavni organizator cijelog posla, i dalje živ.

Žrtve lihvarskih ugovora, pronašle su veći broj  nekretnina koje nisu obuhvaćene sudskih postupcima, a i naš sugovornik nam je otkrio, kako su USKOK i policija, obradili tek dio imovine pokojnog Mire Čalušića. Imovina se skrivala i prebacivala na druge osobe, no postoje tragove koji se mogu slijediti, pod uvjetom da postoji volja države za cjelovitom istinom. Spominjali su se iznosi od 30 i 50 milijuna kuna, no ukupna novčana vrijednost, u ovoj priči, mogla bi biti nekoliko puta veća.

Neovisno o tome što se dogodilo Miri Čalušiću, sasvim je izvjesno da represivni aparat i pravosuđe, nisu procesuirali, a vrlo vjerojatno, niti istraživali ljude koji su mu bili logistika. Čini se kako više nije sigurno, da li je Čalušić bio šef organizacije,  ili samo njen najeksponiraniji član, operativac, kojeg su se u datom trenutku mogli odreći, a možda i trajno riješiti.

Dokumentacija – OBDUKCIJA M… by on Scribd

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.