Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Imamo dokumente, Hrvatska tajno financira Republiku Srpsku!

Autor: Marin Vlahović

Posljednjih dana, Hrvatsku je potresao skandal zbog pojavljivanja hrvatskog veleposlanika, Ivana Del Vechia, na službenoj svečanosti povodom takozvanog ”Dana Republike Srpske”, nepriznatog praznika, kojim se de facto veliča jedna paradržava stvorena na genocidu i etničkom čišćenju Hrvata i Bošnjaka.

Odmah nakon skandala, reagirala je i Vlada Republike Hrvatske, a ministrica vanjskih poslova, Marija Pejčinović-Burić, povukla je nesretnog Del Vechia u Zagreb na konzultacije. Prema službenim izjavama i priopćenjima, ispada kako je glavni krivac za politički skandal, upravo hrvatski veleposlanik u Sarajevu. Javnosti se prodaje priča prema kojoj Hrvatska ne priznaje ovu paradržavu, niti na bilo koji drugi način, daje politički i pravni legitimitet, tvorevini zvanoj Republika Srpska. Nažalost, to nije istina.

Naša redakcija, nalazi se u posjedu dokumenata MUP-ove tvrtke ”AKD d.o.o”, koja je u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske. Ti dokumenti, kao i neke informacije koje smo dobili iz povjerljivih izvora, otkrivaju veliku aferu s zasad nesagledivim političkim posljedicama.

Prema tvrdnjama naših izvora, radi se o klasičnom izvlačenju novca i to preko Republike Srpske, za koju AKD izrađuje dokumente. Ovaj, nadasve sumnjiv posao, odvija se preko tvrtke ”LANACO” iz Republike Srpske. Ta tvrtka, ima ulogu posrednika između AKD-a i državne tvrtke Republike Srpske ”IDEA”. U transakcijama, zaradu ostvaruje posrednik ”LANACO”, dok AKD trpi značajne gubitke.

Također, osim ako se ne radi o protuzakonitom izvlačenju, ostaje nejasna uloga posrednika, u ovom slučaju tvrtke ”LANACO”, koja dokument AKD-u po komadu plaća 0,17 eura, dok ga istodobno prodaje državnoj tvrtki Republike Srpske za 1,26 eura. O kriminalu u AKD-u, govori se i piše godinama, ali izgleda da se stvari i dalje nisu promijenile.

Ovom prilikom, objavljujemo dio dokumentacije koju posjedujemo, kao i kratko pismo radnika, u kojem možete pročitati i obrazloženje priloženih tablica i dokumenata. U svakom slučaju, neovisno o tome da li se radi o izvlačenju novca i kriminalu, ili ”samo” štetnim ugovorima, licemjerno je prozivati veleposlanika Del Vechia radi pojavljivanja na svečanosti povodom ”dana Republike Srpske”, dok istodobno MUP Republike Hrvatske, preko AKD-a, legitimizira ovu državu, izradom dokumenata.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.