IMALA JE 12 GODINA KADA SU ‘MERČEPOVCI’ NJU I MAJKU ODVELI NA SLJEME I MUČKI IH UBILI: Prošlo je 30 godina od zločina kojeg se Hrvatska srami

Autor: Ana Lonjak

Tog dana  7. prosinca 1991. padao je snijeg i bila je to jedna hladna prosinačka noć kada su četvorica pripadnika pričuvne postrojbe MUP-a  u sastavu Siniša  Rimac, Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović u odorama i pod zapovjedništvom Tomislava Merčepa pojavili se na vratima poznatoga zagrebačkoga mesara 38-godišnjeg Mihajla Zeca u Ulici Poljanička broj 22, na zagrebačkoj Trešnjevci.

Zec je bio poslovođa u mesnici Križevčanka na početku Petrinjske ulice u Zagrebu, a u gradu su ga mnogi poznavali, čak i oni koji su te noći  nahrupili na njegova vrata.  Osim  Mihajla u  kući je te noći bila i njegova supruga 36-godišnja Marija, koja je vodila gostionicu na Dolcu i mesnu proizvodnju u njihovoj obiteljskoj kući. Djeca  Aleksandra (12), Dušan (10)  i Gordana (7) su spavala.

Naoružana petorka upala je u kuću oko 23 sata navečer. Prvo su ubili Mihajla, koji je bosonog pokušao pobjeći iz svoje kuće, pogođen je metkom, a potom su u policijski kombi strpali Mariju i Aleksandru te ih odveli do planinarskog skloništa Adolfovac na Sljemenu. Tamo su ih 8. siječnja i pogubili, njihova tijela su bacili u jamu prepunu smeća.

Neobilježeno mjesto stravičnog zločina

Zločin je, spasivši se bijegom, preživjelo dvoje djece Dušan (11) i Gordana (8).

“Netko mi je rekao da djevojčici vežem oči’. Uzeo sam komad plahte i kada sam joj zavezao oči rekao sam da ispale samo jedan metak. Ja sam se nakon toga okrenuo i nisam htio gledati. Nisam čuo jedan, nego više pucnjeva. Kada sam se okrenuo, curica je ležala na zemlji”, kasnije je, što stoji u sudskom zapisniku,  ispričao istražiteljima Siniša Rimac.

Mjesto ubojstva je dan danas neobilježeno, kao i jama u koju su bacili majku Mariju i malenu Aleksandru, kojoj su ruke vezali žicom. Tek je na jednoj klupi, gdje se dogodio ovaj stravičan zločin netko je nožem u drvo urezao riječi: “Na ovom mjestu smo ubili nevino dijete”.

Uhićeni pa oslobođeni

Prema policijskom zapisniku, na Adolfovcu je najprije ubijena majka Marija, nakon čega je dovedena djevojčica Aleksandra, koja je prije svoje smrti vidjela svoju okrvavljenu, ubijenu majku.




Nekoliko dana poslije zločina, policija je pronašla tijela te su uhićeni pripadnici Merčepove postrojbe – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović – od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubojstva, no na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika, a što su po zakonu za toliko teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi izbačeni te su oni oslobođeni.

Zločinci su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka.

Neki su i odlikovani

Za osudu nisu bili dovoljni ni svjedoci koji su vidjeli Rimca kako ubija Mihajla Zeca, kao ni iskazi svjedoka kojima je Mikola priznao ubojstvo. Isto tako vještačenje je pokazalo da je oružje oduzeto od petorke identično oružju kojim je počinjeno ubojstvo. Također u kombiju su nađena vlakna iz odjeće Marije i Aleksandre Zec.




Neki su zločinci nakon toga čak napredovali u karijeri, a neki su čak odlikovani. Rimac je nakon toga bio jedan od tjelohranitelja ministra obrane Gojka Šuška, a 1995. godine primio je orden Nikole Šubića Zrinskog, visoko priznanje za junački čin u ratu iz ruku predsjednika Franje Tuđmana.

Osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep umro je u studenom 2020. godine u dobi od 69 godina, 57 više nego nego Aleksandra Zec koju su pripadnici njegove postrojbe mučku ubili. Ovaj zločin jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske povijesti.

Nakon dugih godina sporenja Hrvatska je pristala isplatiti 1,5 milijuna kuna za zločin koji su nad članovima obitelji Zec počinili Merčepovci. Dušanu i Gordani Zec taj je dokument 30. travnja 2004. godine osobno uručila tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.