Foto: Profimedia/ilustracija

IMAJU LI TERAPEUTSKI UČINAK? Kako će Hrvati izdržati bez kafića: Psihologinja savjetuje kako se nositi s ovim gubitkom!

Autor:

Svaki Hrvat će reći da odlazak u kafić na njega ima ‘terapeutski učinak’. Sad, kad nam se kafići zatvaraju, proizlazi da ćemo se suočiti s ogromnim problemima.

Je li tomu baš tako potražili smo odgovor kod struke. Imaju li doista kafići učinak na naše zdravlje pojasnila nam je profesorica psihologije Jasmina Tofant Reljić iz ProSelfa.

“Kontakt s drugim ljudima je ono što je važno za psihološko zdravlje pojedinca, dok su kafići samo mjesto (okruženje) na kojem taj kontakt ostvarujemo. U našoj kulturi odlazak u kafić je jedan od najčešćih i omiljenih oblika druženja tako da će mnogima ovaj vid kontakta s drugima sigurno nedostajati. Velik je porast poremećaja iz anksioznog i depresivnog spektra, a uzrokuje ih je gubitak kontrole i sigurnosti u brojnim aspektima vlastitog života (strah od zaraze, mogući gubitak članova obitelji, gubitka radnog mjesta, i dr.), a razgovor i kontakt s drugima je ono što nam u takvoj situaciji može pomoći i olakšati”, pojašnjava.

Mnogi sugrađani su već i prije ovih najnovijih mjera smanjili odlaske na mjesta s puno ljudi, pa tako i u kafiće te su već ‘navikli’ na novonastalu situaciju što im donekle olakšava nošenje s njom. Također su našli oblike druženja koji im pomažu da zadovolje svoju potrebu za kontaktom (šetnje, odlasci prirodu, online oblici komunikacije, telefonski razgovori i dr.) što je svakako korisno za očuvanje mentalnog zdravlja.”

Kad je bio proljetni, stroži lockdown ljudi su više išli u prirodu, šetnje… S obzirom na vremenske prilike u prosincu ta će im mogućnost – kao alternativa za sjedenje u kafićima s prijateljima – sada biti smanjenja. Saznali smo i odgovor koliko to također može biti problem za psihološku stabilnost pojedinica.
“Zimi boravak u prirodi nije toliko primamljiv kao za sunčanih dana, no u situaciji kad nema druge opcije za druženje s prijateljima vjerujem da će se mnogi sugrađani odlučiti ‘zabundati’ i ipak otići u šetnju. Nemogućnost odlaska na kavu ili pivo u kafić će nas natjerati na to da budemo kreativni i ponesemo kavu od doma i prošetamo kvartom u nečijem društvu – možda neće biti isto, ali će pomoći očuvanju mentalnog zdravlja kroz kontakt s drugima. U situacijama u kojima se ne možemo ponašati na način na koji bi voljeli, željeli ili smo navikli, najteže nam je dok se iznutra ‘borimo’ i inzistiramo na onome što nije dozvoljeno ili nije moguće. Kad situaciju prihvatimo takvom kakva je, makar nam se ne sviđa, ljuti nas ili smo zbog nje tužni tek onda možemo naći nova rješenja i veselje u onim stvarima koje su nam trenutno na raspolaganju.”

Inače je ovo doba godine na glasu kao depresivnije, poznat je i termin ‘predblagdanaska depresija’. Od profesorice Tofant Reljić doznali smo i pokoji savjet kako da se očuva mentalno zdravlje u ovakvim trenucima.

“Za očuvanje mentalnog zdravlja prvenstveno savjetujem da se ponašate sukladno vlastitim emocijama i pritom budete ‘nježni’ prema sebi. Osluškujte svoje potrebe umjesto da radite ono što svi drugi rade ili ono što se od vas očekuje. To znači da si, ukoliko ste primjerice tužni, ne predbacujete jer bi za Božić trebali biti dobre volje. Umjesto toga za sebe napravite nešto zbog čega ćete se osjećati ugodno (pogledajte seriju, popijete topli napitak, slušajte muziku koju volite ili nešto drugo što vama odgovara). Pronađite načine za druženje i kontaktiranje s prijateljima i/ili članovima obitelji koji sigurni su za njihovo i vaše zdravlje. Ukoliko ste u blagdanskom raspoloženju veselite se kod kuće i radite sve ono što vam blagdane inače čini posebnima. Možda ćete ovo godine neke od običaja morati preskočiti ili malo modificirati (npr. okupiti se u manjem broju) no kako god bilo pokušajte vrijeme provesti na način koji vas opušta i veseli”, zaključuje naša psihologinja.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.