Photo: Edina Zuko/PIXSELL

IMAJU LI SRAMA? Iznenadit će vas tko, zapravo, gazi po jasenovačkim leševima

Autor: Snježana Vučković

Logor Jaseovac koje je iz mjesta suosjećanja i pijeteta prema žrtvama preraslo u mjesto političkih nadmetanja, i ove je godine postalo predmetom spora. Dogovor oko datuma komemoracije i odavanja počasti žrtvama Jasenovca, nikako nisu mogli postići upravo osobe kojima je, navodno, do sjećanja na žrtve najviše stalo.

Židovska Općina ima komemorativni skup 15.04.2018., SNV i antifašisti imaju zakazanu komemoraciju za 21.04.2018., Državna komemoracija (Vlada i Sabor RH) zakazana je za 22.04.2018., a SPC planira liturgiju u Mlaki 22.04.2018., ako bude prohodan put do Mlake…

Vrijeđaju li bojkotom žrtve?

Bojkotiranje službene komemoracije pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora od strane svih ostalih navedenih, sramotnije je od samog razloga bojkota:

“U ovoj državi krši se Ustav kao i odluke Ustavnog suda, prema kojima je nedopustiv ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, a takve ploče ipak stoje i to uz dopuštenje Vlade”, izjavio je predsjednik Židovske općine Zagreb, Ognjen Kraus, a to je ujedno i razlog bojkota antifašista.

Stavljanje bilo čega ispred pijeteta žrtvama, a posebno isticanje političkog predznaka ili iskorištavanje prilike za prigovor na donesene zakone, apsolutno je s ljudske i moralne strane – neprihvatljivo.

I cijeli spor “malih ljudi” oko logora Jasenovac o broju, identitetu, spolu, vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti žrtava, postaje nevažan u odnosu na ponašanje ljudi, udruga i institucija koje se kunu u istinski pijete i sućut nad ubijenima, a koje se radi vlastitih principa ne mogu i ne žele dogovoriti oko datuma komemoracije.




Žrtvama do postizanja viših ciljeva

Dok je logor za neke mjesto smrti Srba, Židova i Roma, za neke nepodobnih Hrvata, a nekima tek “radni logor s prihvatljivim uvjetima”, nepobitna je činjenica da je jasenovački logor – logor smrti čijim se ljudskim leševima sve više poigrava, a koje se sve manje poštuje.

Teško je za očekivati da će i sam hrvatski narod, kao i onaj srpski, židovski i romski, oko Jasenovca ikada naći zajednički jezik, sve dok se nesklad potencira s vrha. Istog onog vrha koji se zgražava nad nedostatkom sućuti prema ubijenima, pomoću kojih se istodobno bojkotira i ucjenjuje.




Istinski pijetet isključuje kalkulaciju i promišljanje o postizanju bilo kakvog cilja. On mora biti čist i bezuvjetan a to je, kako vidimo, izostalo i ove godine.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.