fbpx

IMA NEKA TAJNA VEZA: Tko je najpoznatija mlada dama u Josipovićevim redovima i što ih vezuje?

Autor: Iva Međugorac

Bivšeg predsjednika i ovu redateljicu po svemu sudeći povezuje ministar kulture.

Mlada i nagrađivana redateljica bez političkog iskustva Irena Škorić našla se među imenima onih koji su se ugurali u novu stranku bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Kako se Škorić koja s politikom nema pretjerane veze našla u redovima bivšeg predsjednika ona sama javnosti nije pojasnila. A njihovu povezanost previše nije komentirao niti sami predsjednik. Ipak, svakako je zanimljiva njezina karijera koja je isprepletena s onom aktualnog ministra kulture Berislava Šipuša, koji pak slovi kao jedan od Josipovićevih ljudi u Kukuriku vladi. Mlada redateljica višestruko je nagrađivana za filmove i dokumentarce koje je snimala.

Uz to, bila je predsjednica Hrvatskog društva redatelja te je s te funkcije svrgnuta nakon samo tri mjeseca obavljanja funkcije jer kolege redatelji izglasali su joj nepovjerenje uz optužbe o nepravilnostima u radu koje su prštale sa svih strana. Zanimljivo je u priči o mladoj Škorić podsjetiti na vezu između nje i Ministarstva kulture kojim trenutno vlada Šipuš. Naime, ministarstvo je mimo prakse dodijelilo Umjetničkoj organizaciji Noć hrvatskog filma i novih medija 90 tisuća kuna, a to je neobično stoga što je od osnutva HAVC-a financiranje svih filmskih manifestacija, osim Pulskog festivala prebačena pod tu instituciju. Ministarstvo pak nije dodijelilo sredstva ovoj manifestaciji u kategoriji audiovizualnih, već vizualnih djelatnosti te je to pobudilo sumnju u legitimnost dodjele proračunskog novca organizaciji koju je tada vodila Škorić. Neobično je i to što su sredstva dodijeljena mimo prijedloga Povjerenstva za vizualne djelatnosti Ministarstva, sastavljenog od likovnih stručnjaka, koje novoj filmskoj manifestaciji nije dodijelilo ni lipe, i to ni prije ni poslije revizije.

Rezultat natječaja donesen je za vrijeme mandata Andree Zlatar Violić i njezina zamjenika Šipuša s kojim je Škorić surađivala na zajedničkim filmskim i glazbenim projektima. Šipuš je poznati skladatelj te se iz glazbenih krugova poznaje s bivšim predsjednikom. A s mladom redateljicom snimio je dokumentarni film u produkciji javne televizije i režiji Irene Škorić. Njihova umjetnička suradnja nastavljena je na dugometražnom filmu 7sex7′ za koji je Šipuš skladao glazbu.


Prije nego li je imenovan zamjenikom ministrice Šipuš je skladao glazbu za balet Proces koji je prema Kafkinom romanu režirao Staša Zurovac u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Muzičkog biennala Zagreb kojim je Šipuš tada predsjedao. Oba su za Proces nagrađeni godišnjom nagradom Ministarstva kulture Vladimir Nazor 2011. godine, a redateljica Škorić snimila je dokumentarni film o tom baletu naslova Berislav Š. Proces u produkciji HRT-a. Nekoliko mjeseci prije premijere dokumentarca Škorić je na Festivalu u Puli predstavlja dugometražni debi filmom erotske tematike ‘7sex7’ na kojem također surađuje s aktualnim ministrom kulture. Je li upravo Šipuš poveznica između Josipovića i Škorić, nije moguće sa sigurnošću reći, ali ova mlada dama u njegovim redovima jamačno je mnoge iznenadila.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.