Nikola Cutuk/PIXSELL

IMA LI KRAJA POLITIČKOM ‘UHLJEBLJIVANJU’? Kralj otpremnina ‘živi’ u aferama i ne prestaje profitirati!

Autor: dnevno.hr

Uzeo je više od 600.000 kuna otpremnina i naknada u karijeri, a interna kontrola u Hrvatskim autocestama, našla mu je niz nepravilnosti

Za direktora tvrtke Via Tel, kćeri Hrvatskih cesta, prije nekoliko dana imenovan je istaknuti sisački HDZ-ovac Željko Krapljan, iako ima niz afera u zadnjih 12 godina, piše 24sata.

Iako je HDZ-ov ministar prometa Oleg Butković najavio je da će iz javnih cestarskih tvrtki u roku od dvije godine morati otići tisuću ljudi. To nije odmoglo tome da na direktorsko mjesto bude zaposlen novi HDZ-ovac.

Krapljanu je njegova karijera po javnim tvrtkama donijela medijske epitete kralja otpremnina ili megauhljeba. Kako 24sata piše, Uzeo je više od 600.000 kuna otpremnina i naknada u karijeri, a interna kontrola u Hrvatskim autocestama, gdje je počeo karijeru, našla mu je niz nepravilnosti: uzimanja naknada za odvojeni život, pasivna dežurstva, korištenje službenog automobila… DORH ga je teretio za nezakonito zapošljavanje u Hrvatskim autocestama, ali nije osuđen. Jedinstven je čak i za hrvatske prilike.

Kao zaposlenik sisačkog Vodovoda priključio se obrani Hrvatske i HDZ-u. U Sabor ulazi 2003. kao zamjenik Ivanu Šukeru i za dvije godine si je kao 60-postotni invalid osigurao i saborsku mirovinu. Tijekom 2005. godine prijavljen je da je uzeo 209.000 kuna otpremnine iako je navodno bio samo jedan dan zaposlen u Ministarstvu obrane. On to nikad nije želio komentirati i uvijek nam je rekao da su to gluposti, a po kaznenoj prijavi DORH nije nikad postupao.

U HAC-u se zapošljava 2005. godine. Na mjesto zamjenika direktora Sektora održavanja. Ta funkcija nije postojala ranije. Ministar je tad bio Božidar Kalemeta, a sljedećih pet godina obilježit će goleme afere teške milijarde kuna u cestogradnji. Krapljan je čak promaknut i na direktora Sektora za naplatu, ali je pobuna radnika natjerala Kalmetu da ga ipak vrati na zamjeničko mjesto. Zbog smjene je dobio 140.000 kuna, piše 24sata, a Krapljan je rekao da to nije otpremnina nego naknada i da nije on pisao kolektivni ugovor.

Nakon silnih uhićenja u HAC-u, i Krapljan se našao na optuženičkoj klupi, ali nije osuđen. Taj inženjer prometa i kriminalist se zatim vraća u Sisak. Tijekom HDZ-ova gradonačelnika postao je direktor Tržnica. Nakon promjene vlasti Krapljan dobiva otkaz i uzima otpremninu od 132.000 kuna iako je radio manje od godinu dana. Posvetio se vođenju sisačkog HDZ-a, a postavljen je i za savjetnika u sisačkoj razvojnoj agenciji Simora. Kad se sukobio s HDZ-ovim županom Ivom Žinićem, koji vuče konce u agenciji, dobio je otkaz. Prije toga je opomenut jer je u radno vrijeme bio na skupu HDZ-a u Velikog Gorici, ali i tu je profitirao. Tužio je Simoru i moraju mu isplatiti ukupno 16 plaća ili više od 150.000 kuna neto,navode 24sata.

Unutarnja kontrola HAC-a je 2010. godine završila opsežni izvještaj o pet godina rada Željka Krapljana kao zamjenika direktora sektora održavanja. Ovo su glavni nalazi, a sindikati kažu kako bi ljudi s takvim preporukama trebali biti na sudu, pišu 24sata.

1. Dobio naknadu za odvojeni život 1500 kn mjesečno iako je utvrđeno da je službenim autom išao kući u Sisak.

2. Bio kod kuće, a deset mjeseci 2008. dobivao naknadu za pasivno dežurstvo, pa čak i na godišnjem.

3. Koristio službeni automobil i u privatne svrhe, nije ugradio GPS što je morao radi kontrole.

4. Nije se prijavljivao i odjavljivao na poslu, a morao je. Kontrola ne zna koliko je uopće radio.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.