fbpx

IKONOGRAFIKA: Evo kako nas pljačkaju putem ovrha

Autor: Damir Kramarić

Država, po svemu sudeći, namjerno ne kontrolira zakonitost ovrha, kako bi cijeli lanac nezakonitog isisavanja novca s računa siromašnih građana mogao opstati.

Hrvatska država već pola godine aktivno sudjeluje u velikoj pljački stotina tisuća hrvatskih građana putem nezakonitih ovrha. Radi što boljeg razumijevanje cijelog procesa, najprije ćemo objasniti kako bi trebala teći zakonita procedura, nakon toga ćemo opisati sve protuzakonite radnje u ovršnim procesima, te navesti kome bi sve moglo biti u interesu da se zakon krši.

Prvi korak u provođenju ovrhe je upućivanje ovršnog prijedloga javnim bilježnicima. Ovršne prijedloge obično sastavljaju i javnim bilježnicima šalju odvjetnici koji rade za ovrhovoditelje (telefonski operater koji želi utjerati dugove je, primjerice, ovrhovoditelj). Kada javni bilježnik dobije ovršni prijedlog i kada utvrdi da dug doista postoji, tada izdaje rješenje o ovrsi, kojeg bi trebao poslati dužniku (ovršeniku). Nakon što primi rješenje o ovrsi, dužnik ima osam dana vremena da plati dug ili da uputi prigovor na rješenje o ovrsi i u tom slučaju ovrha se ne provodi do okončanja sudskog spora.

No, ako se ovršenik u roku od osam dana ne žali na rješenje o ovrsi, to rješenje postaje pravomoćno, te ga javni bilježnik šalje Fini, a Fina banci, koja onda skida novac s računa ovršenika te ga prebacuje na račun ovrhovoditelja, ili blokira račun ako na njemu nema dovoljno novca.


Kršenje zakona se događa na nekoliko razina. Prvo i najbitnije: velika većina ovršenika nikad ne dobije rješenje o ovrsi, pa niti ne reagira prigovorom, zbog čega se ovrhe automatski provode bez znanja onih koje se to najviše tiče. Dragutin Lesar tvrdi da ovrhovoditelji, odnosno javni bilježnici, vjerojatno falsificiraju dokaz o vraćanju ili dostavi ovršnog rješenja, kako bi mogli odmah krenuti s ovrhom. U tom slučaju, naime, zarađuju javni bilježnici, odvjetnici koji bilježnicima upućuju ovršne prijedloge, Fina koja naplaćuje svaku informaciju o ovrhama, te banke koje ovršenicima šalju i naplaćuje opomene, te zaračunavaju dodatne kamate.

Zakon se krši i tako što banka dužnicima blokira cijeli račun, a ne samo trećinu primanja, te tako što s računa skida čak i alimentacije, dječje doplatke…, a banke love u mutnom i tako što s blokiranog računa ne prebacuju odmah novac ovrhovoditelju, već se još neko vrijeme koriste novcem ovršenika.

Sve te nezakonitosti ne bi se mogle događati da državne institucije rade svoj posao.

Ministarstvo financija moralo bi, naime, kontrolirati FINU i poslovne subjekte koji provode ovrhu, guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski morao bi nadzirati banke i štedno-kreditne zadruge, dok bi javne bilježnike i ovrhovoditelje trebalo nadzirati Ministarstvo pravosuđa. Mnogi upućeni u tematiku tvrde da navedene institucije kontrolu ne provode namjerno, baš zato da bi cijeli lanac nezakonitog isisavanja novca s računa siromašnih građana mogao opstati.
Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.