Flickr

I u četvrtak nas očekuje grmljavinsko nevrijeme! Evo kada se ljeto vraća u ‘velikom stilu’

Autor: Zlatko Govedić

I u četvrtak će još biti mjestimične kiše i grmljavine, ali i osjetno toplije nego tijekom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja – uz više sunčanih sati. Vjetar će u unutrašnjosti većinom oslabjeti, ali će na Jadranu i dalje biti bure, uglavnom podno Velebita na udare ponegdje i olujne, pa i orkanske, u Dalmaciji i sjeverozapadnog vjetra, javlja HRT.

Razmjerno će vjetrovito na Jadranu biti i u sunčaniji i topliji petak, mjestimice ponovno i vruć, a tijekom vikenda i početkom novoga tjedna bit će još više iznadprosječne topline i sunčanih sati, uz slabiji vjetar. Mogućnost pljuskova postojat će osobito u gorju.

U nastavku je detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti…

Četvrtak: sunčanije i toplije, ali još ponegdje kiša, bura

Dr. sc. Tanja Renko: “U četvrtak na istoku Hrvatske promjenljiva naoblaka, uz više oblaka u prvom dijelu dana, a ujutro je ponegdje moguća i kratkotrajna magla. Mjestimice će još padati kiša, a sredinom dana i popodne moguć je poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom. Vjetar slab, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 19 °C, a najviša dnevna između 26 i 29 °C.

Danju zamjetno toplije nego u srijedu bit će i u središnjoj Hrvatskoj zahvaljujući postupnom razvedravanju i barem barem djelomice sunčanom poslijepodnevu. Malo kiše past će ponegdje ujutro, a i poslijepodne je uz dnevno zagrijavanje moguć poneki pljusak. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.




U gorju prijepodne većinom oblačno s mjestimičnom kišom, koja će prema večeri prestati i djelomice će se razvedriti. Na sjevernom Jadranu također noćas i ujutro može pasti malo kiše, ponajprije u podvelebitskom, dijelu gdje će i bura biti na udare olujna, a tijekom dana će prevladavati sunčano, uz ponegdje umjerenu naoblaku.

Pojačan promet: Pred naplatom Delnice, u smjeru Rijeke, kolona od pet kilometara




U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, a mjestimice će biti i pljuskova praćenih grmljavinom. Dok će u sjevernoj Dalmaciji biti razmjerno vjetrovito uz umjerenu i jaku buru, južnije od Splita puhat će slab i umjeren vjetar promjenljiva smjera, a navečer će ponegdje zapuhati jaka bura i sjeverni vjetar.

I na krajnjem jugu Hrvatske će veći dio dana vjetar biti slab pa će i more biti malo valovito. No u večernjim će satima uz umjerenu i jaku buru biti i umjereno valovito. Zbog i dalje nestabilne atmosfere treba očekivati lokalne pljuskove.”

Do kraja tjedna stabilnije, sunčanije i toplije, sve češće i vruće

“U petak je na jugu Jadrana još moguć poneki kratkotrajan pljusak, no prevladavat će sunčano vrijeme uz umjerenu, na sjevernom dijelu jaku buru, podno Velebita ujutro i olujnu. Vikend sunčan i vruć, ujutro ponegdje uz umjerenu buru, a danju sjeverozapadni vjetar.

Na kopnu u petak barem djelomice sunčano, ali ne može se isključiti mogućnost poslijepodnevnih lokalnih pljuskova. Za vikend već posvuda vruće uz obilje sunca.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.