pixabay

I TRUDNICE MOGU DOBITI OTKAZ! Europski sud donio kontroverznu odluku

Autor: dnevno.hr

Trudne radnice mogu dobiti otkaz u slučaju kolektivnog otkazivanja, ali tada poslodavac trudnici mora navesti razloge kojima opravdava otkaz kao i objektivne kriterije na temelju kojih su određeni radnici postali viškom.

Sud pravde EU u Luksemburgu donio je odluku prema kojoj je moguće otpuštati trudnice u slučaju da se radi o kolektivnom otpuštanju. U takvim slučajevima poslodavac tek treba radniku dati razložno objašnjenje, kao i objektivne kriterije otpuštanja.

Trudne radnice mogu dobiti otkaz u slučaju kolektivnog otkazivanja, ali tada poslodavac trudnici mora navesti razloge kojima opravdava otkaz kao i objektivne kriterije na temelju kojih su određeni radnici postali viškom. Presudio je tako Sud Europske unije pred kojim se našao slučaj španjolske radnice. Pritom je utvrdio i da se španjolsko nacionalno zakonodavstvo kojim se omogućuje davanje otkaza trudnoj radnici u okviru kolektivnog otkazivanja ne protivi Direktivi o sigurnosti i zdravlju na radu trudnih radnica u okviru kolektivnog otkazivanja u smislu Direktive o kolektivnom otkazivanju.

Direktiva o sigurnosti i zdravlju, kako se navodi, zabranjuje otkaze radnicama tijekom razdoblja od početka njihove trudnoće do kraja rodiljnog dopusta, osim u izvanrednim slučajevima nevezanim za njihovo stanje, koje dopušta nacionalno zakonodavstvo i/ili praksa. Drugim riječima, direktivi se ne protivi nacionalni propis koji poslodavcu omogućuje da trudnoj radnici da otkaz u okviru kolektivnog otkazivanja “a da joj pritom ne navede druge razloge osim onih koji opravdavaju to kolektivno otkazivanje, pod uvjetom da su navedeni objektivni kriteriji na temelju kojih su određeni radnici postali viškom”, piše Novi list.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.