fbpx
Foto: Facebook

‘I TO JE ISTO ODGOJ!’ Koje sankcije će dobiti profesorica koja je izazvala skandal u Slavonskom Brodu?

Autor: Dnevno.hr

Sljedeći tjedan trebala bi biti poznata sankcija profesorici hrvatskog jezika i razrednici maturanata Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu. Podsjećamo, profesorica je na svojem privatnom profilu na Facebooku objavila zajedničku fotografiju s učenicima odjevenima u crne majice, maskirne hlače s beretkama na glavama i porukom “Za norijadu spremni, a dio učenika imao je podignute desnice.

Nakon što je fotografija procurila u javnost, izazvala je burnu reakciju i osudu javnosti, ali i od ravnatelja škole, kao i ministra obrazovanja Radovana Fuchsa. Isto tako policija je napravila uvid u školi.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su zatražili očitovanje škole o navedenom slučaju kako bi dobili detaljnije informacije: “U svakom slučaju najoštrije osuđujemo navedeni slučaj, a Ministarstvo će nakon očitovanja škole poduzeti korake iz svoje nadležnosti, a isto tako uvjereni smo da će i druge nadležne službe i institucije npr. škola, Državno odvjetništvo i policija napraviti isto. Naime, u hrvatskom pravnom sustavu poticanje na nasilje i mržnju kažnjava se po nekoliko zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije te Kaznenom zakonu za koji prekršajne, odnosno kaznene prijave podnose Državno odvjetništvo i policija”, napisali su.


Kako Jutarnji doznaje profesorica Nives Romanjek mogla bi dobiti opomenu pred otkaz, kao i mogućnost gubitka razredništva u sljedećoj školskoj godini.

Opomena pred otkaz?

Luka Mladinović, ravnatelj škole rekao je da ne može prejudicirati jer očekuje mišljenje pravnika, no da osobno smatra da bi primjerena sankcija bila opomena pred otkaz.

“Najveća odgovornost jest njezina i ovim je narušila ugled škole. Mi smo odgojna ustanova i moramo usmjeravati djecu. Postoji mogućnost da će kolegica izgubiti status razrednice. I to je isto odgoj, i velikih i malih”, rekao je.

Pružit ćemo joj pravnu zaštitu

Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama čija je profesorica članica poručuju da će kolegici pružiti pravnu zaštitu: “Težina događaja nije dovoljna za otkaz. Treba upozoriti, ali ne i razapinjati”.

Predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Hrvatske Suzana Hitrec upozorila je na problem da ovakvi incidenti nisu regulirani jasnim propisom te da nigdje, nijednim aktom, nije precizno propisano kako postupati u ovakvim slučajevima i to je greška.

“Moglo se prevenirati. Ja  kao ravnateljica to činim, a znam da to rade i drugi ravnatelji. Izgled i napis na majici za norijadu tražim na odobrenje jer dan maturanata nije privatni događaj, nego svojim majicama maturanti predstavljaju školu”, poručila je.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.