fbpx

I Stanković smijenio Milanovićevu vlast!

Autor: D. Boroš

Neupućeni promatrač mogao je steći dojam kako voditelj emisije „Nedjeljom u 2“ razgovara sa članicom nove vladajuće koalicije u Hrvatskoj.

U drugoj emisiji nakon ljetne stanke Aleksandar Stanković je ugostio HDZ-ovu zastupnicu u europskom parlamentu Ivanu Maletić.

I on se uklopio u opći trend koji vlada u hrvatskom medijskom prostoru. Naime, neupućeni promatrač mogao je steći dojam kako voditelj emisije „Nedjeljom u 2“ razgovara sa članicom nove vladajuće koalicije u Hrvatskoj. Pitanja poput „kako mislite smanjiti deficit u prvoj godini mandata“, „koji su prvi potezi koje ćete povući“, „koji su strateški potezi vaše Vlade odmah, a koji tijekom mandata“, „hoćete li smanjiti PDV i koliko“, samo su neka od pitanja kojima je Stanković zapravo već dao legitimitet ne samo svojoj gošći nego i stranci koju predstavlja odnosno budućem premijeru Tomislavu Karamarku kojeg je nekoliko puta apostrofirao upravo preispitujući hoće li se on moći bolje ili lošije nositi s hrvatskim problemima od još uvijek aktualnog premijera Zorana Milaovića.

Cijelu emisiju Stanković i njegova gošća potrošili su, naravno, na kritike aktualne vlasti koju trenutno kritiziraju svi vodeći mediji u Hrvatskoj. Od problema izbjeglica pa sve do ekonomskog programa kojeg HDZ još uvijek nije dao u javnost, stalno se protezalo pitanje komparacije između toga kako to radi SDP i kako to planira raditi HDZ – jasno ukoliko dođe na vlast.


– Trenutni rast BDP-a je daleko od trendova koje imamo u Europskoj uniji i to nije dovoljno da bi Hrvatska krenula naprijed, smatra Ivana Maletić koja je cijeli svoj radni vijek od 1997. do 2011. godine provela u Ministarstvu financija, prvo kao vježbenica, a na kraju i kao pomoćnica ministra financija Ivana Šukera koji je povećao javni dug RH za 65 milijardi kuna. Zadnje dvije godine je zastupnica u Europskom parlamentu.

Na izričita pitanja voditelja osjeća li odgovornost zbog pogrešaka HDZ-a posebice premijera Sanadera u čijoj je i ona Vladi sudjelovala, ona je kazala kako tada nije bila stranački opredijeljena, već se u HDZ učlanila 2012. godine.

Po njenom mišljenju, projekcije fiskalne ekonomske politike aktualne Vlade za slijedeće tri godine od 1 do 1,3 % će odvesti Hrvatsku još dublje u provaliju i zato HDZ nudi godišnji rast od tri i više posto, a Maletić se nada da će taj rast biti i 4 % koliko sada ima Češka pa možda i 7 % koliko ima Irska. Ako se to ostvari u narednim godinama HDZ planira smanjiti PDV prvo na 23 %, a krajnji cilj je 20 %.

Posebno tragičnom smatra činjenicu da je Hrvatska prema ocjeni Svjetskog gospodarskog foruma danas na 127 mjestu na svijetu (od 144 države), a prije samo četiri godine krajem HDZ-ovog mandata bila je na 71 mjestu. Na većinu konkretnih pitanja poput strateškog projekta HDZ-a o povezivanju otoka s kopnom putem tunela kojeg je donedavno najavljivao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Maletić nije imala odgovor. Isto tako izbjegla je odgovor na pitanje tko je bio bolji premijer Sanader ili Milanović, a vrlo se odlučno usprotivila eventualnom sučeljavanju premijer Milanovića i svog stranačkog predsjednika kazavši kako to nije personalna kampanja i kako to nisu predsjednički izbori, već bi se trebali sučeljavati timovi, posebice ekonomski koji bi nudili konkretna rješenja za tešku Hrvatsku gospodarsku situaciju.

Autor:D. Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.