Foto: Goran Mehkek / CROPIX

I službeno pokrenuta istraga o bivšem ministru Kuščeviću

Autor: Dnevno

USKOK je pokrenuo istragu o bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću, kojega terete da je kao načelnik općine Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana te svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor, kao i da je šogoru bespravno omogućio kupnju povoljnog POS-ova stana.

Uz Kuščevića, kojemu je Hrvatski sabor nedavno skinuo imunitet saborskog zastupnika, obuhvaćene su još tri osobe, izvijestio je USKOK, koji osumnjičene tereti za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zloporabe i davanje lažnog iskaza.

Prema neslužbenim podacima, pod USKOK-ovom su istragom uz Kuščevića još i njegov šogor Ivica Žuvić, nekadašnji predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić te sadašnji načelnik općine Svemir Obilinović.

Bivšeg ministra USKOK tereti da je od studenoga 2009. do kolovoza 2010. u Nerežišćima šogoru omogućio kupnju stana po povoljnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate, iako je znao da njegov šogor na to nema pravo jer je još od 2007. vlasnik stana.

Kuščević je to, prema sumnjama USKOK-a, šogoru omogućio s ciljem da mu pribavi znatnu imovinsku korist. Prethodno je donio odluku o raspisivanju natječaja za prikupljanje zahtjeva za kupnju stana iz programa društveno poticane stanogradnje na području općine Nerežišća.

Iako je Kuščević znao da je njegov šogor u priloženoj prijavi na natječaj neistinito naveo da u vlasništvu nema nikakvih nekretnina, kao predsjednik povjerenstva za provedbu natječaja ostalim je članovima zatajio i neistinito predočio da taj zahtjev udovoljava natječajnim uvjetima.

Povjerenstvo je potom Kuščevićeva šogora uvrstilo u listu reda prvenstva za kupnju POS-ova stana, dok je Kuščević kao općinski načelnik donio odluku o utvrđivanju konačne liste reda prvenstva, premda je bio svjestan da njegov šogor ne ispunjava zakonom propisane uvjete.
Na temelju te odluke Kuščevićev je šogor sklopio ugovor o kupoprodaji nekretnine te po povoljnijim uvjetima stekao vlasništvo nad stanom i tako si pribavio korist od najmanje 17.369 eura na ime razlike između obračunate kamate po nižoj kamatnoj stopi i kamate prema uvjetima redovnih kredita poslovnih banaka.

Prenamjenom štale stekao korist od najmanje 60 tisuća kuna

USKOK također sumnja da je Kuščević kao općinski načelnik zajedno s nekadašnjim predsjednikom Općinskog vijeća Jakšom Goićem i pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemirom Obilinovićem od prosinca 2015. do veljače 2016. sebi pribavio nepripadnu korist povećanjem vrijednosti nekretnine prenamjenom štale u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene.
Osumnjičeni su to učinili izmjenom Prostornog plana uređenja općine Nerežišća, protivno Zakonu o prostornom uređenju, odnosno kroz navodni ispravak istog te izbjegavanje propisane procedure i ishođenja svih potrebnih suglasnosti.

Kuščević je, prema sumnjama USKOK-a, od trećeokrivljenog zatražio da potpiše prijedlog za izmjenu odredbi odluke o donošenju Prostornog plana, a on je to učinio svjestan da sadržaj ni datum sastavljanja prijedloga ne odgovaraju istini.

Nakon toga su Kuščević i četvrtookrivljeni sačinili prijedlog rješenja o ispravci greške u odluci, znajući da prijedlog nije podnesen općini Nerežišća u propisanom postupku te da se ne radi o ispravku greške, već o izmjeni i dopuni prostornog plana protivno zakonskim odredbama.

Prijedlog rješenja o ispravci greške, trerćeokrovljeni je potom uvrstio na dnevni red sjednice Općinskog vijeća na kojoj je obrazloženje za prihvaćanje neosnovanog prijedloga dao Kuščević, znajući da takva odredba nikada nije ni bila predlagana.

Slijedom toga, članovi Općinskog vijeća Nerežišća, uvjereni u istinitost takvih navoda, prihvatili su  prijedlog ispravka, čime je Kuščeviću omogućeno da prenamijeni svoju gospodarsku građevinu za uzgoj životinja u stambeni objekt.

Time je Kuščević sebi pribavio nepripadnu materijalnu korist u vidu povećanja vrijednosti nekretnine u zasad neutvrđenom iznosu koji je veći od 60 tisuća kuna.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.