Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

I Sindikat MUP-a zatražio povećanje plaća državnim službenicama i namještenicima

Autor: Dnevno

Nezavisni sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova (NSD MUP) priopćio je u četvrtak da državnim službenicima i namještenicima treba znatno povećati plaće, a rješenje vide u donošenju Zakona o plaćama državnih službenika i promjeni koeficijenata složenosti poslova.

U objavi na svojoj internetskoj stranici, taj je Sindikat istaknuo kako već godinama traži da osnovna plaća policijskog službenika treba i mora biti na razini prosječne plaće u Hrvatskoj.

“Razinu plaće državnih službenika i namještenika treba znatno povećati, ali to se ne može i neće postići povećanjem osnovice za izračun plaća, nego treba mijenjati koeficijente složenosti poslova”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Sindikata Zdravko Lončar.

Navode i da prošlogodišnji i ovogodišnji rast osnovice za izračun plaća samo povećava razlike u plaćama između državnih službenika i namještenika.

Rješenje vide u žurnom donošenju Zakona o plaćama državnih službenika, te unutar njega pravedno složenim koeficijentima koji će moći znatnije utjecati na plaću državnih službenika i namještenika.


“Činjenica je da dio državnih službenika ima solidne plaće, ali nažalost, dobar dio u današnjim uvjetima definitivno ne može živjeti od svoje plaće. Nismo čuli da je itko rekao da bi se tu trebalo nešto učiniti, niti sindikati niti zaposleni koji se nalaze u povoljnijoj situaciji, a niti predstavnici Vlade”, navodi se u priopćenju.

Poručili su i da će ustrajati na povećanju plaća za sve državne službenike i namještenike i u datom trenutku znati zaštititi interese svojih članova.

Osvrnuli su se i na nedavne zahtjeve za povećanje plaća Sindikata javnih službi.

“Njihovo nezadovoljstvo je evidentno, ali ne spominju pri tome da su zapravo na neki način prošle godine požurili i unaprijed  sporazumom dogovorili povećanje plaća za 2019. godinu od 3 plus 2 posto, koje je onda kao makismum ponuđeno i državnim službenicima i namještenicima tijekom pregovora”, navode iz sindikata MUP-a.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.