Sanjin Strukic/PIXSELL

I pulen Mirjane Sanader Jasen Mesić kandidat je za ministra kulture umjesto Hasanbegovića!

Autor: Damir Palmeta

Iz perioda kada je bio u utrci za zagrebačkog gradonačelnika Mesić će ostati upamćen i po izjavi da ime Trga Maršala Tita ne treba mijenjati, jer je Tito povijesna ličnost. A kada je Sanader 3. siječnja 2010. godine pokušao izvesti puč u HDZ-u, na onoj čuvenoj presici u središnjici stranke, među brojnim HDZ-ovim saborskim zastupnicima, bio je i Jasen Mesić. Urbana legenda kaže, da se Mesić, kada je shvatio kuda sve to vodi, pred brojnim TV kamerama i znatiželjnim novinarima na vrijeme skrio na balkon u zgradi HDZ-a, te je tako, zaradio nazeb, ali je izbjegao gnjev i kaznu tadašnje predsjednice stranke Jadranke Kosor, koja ga je u prosincu iste godine postavila na mjesto ministra kulture. Zlobnici će reći da je Mesić zapravo s balkona uskočio u fotelju ministra kulture.

Tehnički ministra kulture Zlatko Hasanbegović i pored brojnih otpora u samoj stranci, a još više izvan nje, i dalje ima silnu želju biti ministrom kulture i u budućoj Vladi na čijem čelu bi bio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. No, kako stvari sada stoje ta želja mu se neće ispuniti pa poznati poučak čuvenog brazilskog pisca Paula Coelha da kada nešto dovoljno jako želiš, cijeli Svemir se uroti da ti se želja i ispuni, nije primjenljiv u Hasanbegovićevom slučaju. Mediji bliski vrhu HDZ-a ovih dana sve češće izvješćuju da u samoj stranci vlada sve veće nezadovoljstvo Hasnbegovićevim ponašanjem i njegovim upornim inzistiranjem da i u budućoj vladi obnaša funkciju ministra kulture, a najnoviji broj Globusa ide i korak dalje te tvrdi da Zlatko Hasanbegović ni u jednom trenutku nije bio ozbiljnan kandidat za novog ministra kulture. Cijela predstava koju sada radi, smatraju u HDZ-u, samo vodi njegova želja za vlastitom promocijom kako bi osigurao bolju startnu poziciju kad se budu dijelile fotelje. Čak i iskusni stari članovi stranke kažu da nešto slično još nije zabilježeno u HDZ-u… Njih, po pisanju Globusa, najviše iritira
Hasanbegovićeva izjava da ne zna niti jednog HDZ-ovca koji bi imao nešto protiv da on i dalje bude ministar kulture.Mnogi je komentiraju kao otvorenu provokaciju “novom HDZ-u”, onom koji je pobijedio na izborima. Uostalom, devetorica iz HDZ-a su imala više preferencijalnih glasova od njega, piše Globus, te otkriva i imena najizglednijih kandidata za preuzimanje tog ministarstva.

Obuljen u travnju ove godine žestoko kritizirala Hasanbegovića i Karamarka

U tom, kontekstu se među najozbiljnijim kandidatima spominju imena – Nine Obuljen te Jasena Mesića. Zanimljivo je da je Nina Obuljen, kao bivša Predsjednica programskog vijeća HRT-a u travnju ove godine kritizirala upravo ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je od Sabora tražio neprihvaćanje izvješća o radu tog tijela. Tom prigodom je još rekla, u jednom intervjuu za Nacional, da je potpuno nevažno i što Karamarko misli o HRT-u. (Podsjetimo, Karamarko je u to vrijeme bio predsjednik HDZ-a i još uvijek je obnašao dužnost prvog potpredsjednika u Oreškovićevoj vladi).Nina Obuljen je inače znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose i bavi se područjima kulturne i medijske politike u kontekstu europskih integracija. Za nju je Nacional u travnju ove godine napisoa da je ‘jedna od rijetkih osoba koju su na mjestu ministrice kulture priželjkivali i oni s desnog i lijevog spektra kulturne scene. To može zahvaliti uspješno odrađenom poslu pomoćnice ministra i državne tajnice u Ministarstvu kulture od 2006. do 2011., u vrijeme mandata ministra Bože Biškupića i njegova nasljednika Jasena Mesića’, pisao je Nacional. U tom razdoblju bila je zadužena za kulturu i medije i sudjelovala je u kreiranju Zakona o HRT-u i Zakona o elektroničkim medijima koji su doneseni konsenzusom HDZ-a i SDP-a 2010. Bila je koordinatorica za Europsku uniju u Ministarstvu kulture i članica pregovaračkog tima za pristupanje Hrvatske EU. Dobitnica je visokog odličja francuske vlade za kulturu – Red viteza umjetnosti i književnosti.

Mesić s balkona uskočio u fotelju ministra kuture

Što se, pak, tiče drugog kandidata Jasena Mesića, koji se spominje kao Hasanbegovićeva zamjena u Runjaninovoj ulici,za njega je karakteristično to da strelovit uspon u stranačkoj hijerarhiji duguje upravo supruzi bivšeg predsjednika HDZ-a i hrvatskog premijera Ive Sanadera, gospođi Mirjani, koja ga je i lansirala kao HDZ-ova kandidata za zagrebačkog gradonačelnika 2009. godine. Do tada je Jasen Mesić, koji je bio zaposlenik u ministarstvu kulture, i inače podvodni arheolog. široj javnosti bio gotovo nepoznat. U kampanji za zagrebačkog gradonačelnika rekao je da će on sigurno pobjediti a za Bandića je kazao da je njegovo vrijeme prošlo, da je aktualni gradonačelnik problem i proizvod SDP-a te da je većina građana glavnog grada nezadovoljna. Iz tog perioda ostat će upamćen i po izjavi da ime Trga Maršala Tita ne treba mijenjati, jer je Tito povijesna ličnost. ‘Činjenica je da današnja Hrvatska počiva na onom pokretu koji je svojevremeno vodio Josip Broz Tito’, pojasnio je 2009. godine Jasen Mesić. Na izborima za zagrebačkogog gradonačelnika te godine doživio je izborni debakl. Vjerojatno je i njega pogodila iznenadna odluka bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera, da se povuče iz politike u srpnju 2009. godine. A kada je Sanader 3. siječnja 2010. godine pokušao izvesti puč u HDZ-u, na onoj čuvenoj presici u središnjici stranke, među brojnim HDZ-ovim saborskim zastupnicima, bio je i Jasen Mesić. Urbana legenda kaže, da se Mesić, kada je shvatio kuda sve to vodi, pred brojnim TV kamerama i znatiželjnim novinarima na vrijeme skrio na balkon u zgradi HDZ-a, te je tako, zaradio nazeb, ali je izbjegao gnjev i kaznu tadašnje predsjednice stranke Jadranke Kosor, koja ga je u prosincu iste godine postavila na mjesto ministra kulture. Zlobnici će reći da je Mesić zapravo s balkona uskočio u fotelju ministra kulture.

Autor:Damir Palmeta
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.