fbpx

I Miru Barešića je ubila hrvatska Udba!?

Autor: D.Boroš

Uskoro bi se trebala pojaviti knjiga koja dokumentirano razotkriva sve detalje smrti legendarnog hrvatskog emigranta Mira Barešića. Njeni autori tvrde kako je došlo vrijeme da se otkrije prava istina po kojoj Barešića nisu ubili nikakvi Srbi i četnici nego njegovi suborci koji su i danas živi.

Nerazjašnjena smrt legendarnog hrvatskog emigranta Mira Barešića i 22 godine kasnije zaokuplja pažnju hrvatske javnosti.

Dugogodišnje tvrdnje kako su Barešića, kao i Blaža Kraljevića, Antu Paradžika te Ludviga Pavlovića ubili pripadnici hrvatske Udbe koji nisu željeli da te legende hrvatske emigracije nakon rata preuzmu važne funkcije u državi zajedno s ostalim časnim hrvatskim braniteljima koji su danas na marginama društva, danas su ponovno aktualne.

Naime, Mario Barišić, bivši šibenski vojni policajac, svjedok u suđenjima za ratne zločine u splitskoj Lori i šibenskim Kulinama i Stipe Jukić, umirovljeni djelatnik SIS-a, koji su podnijeli Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru prijavu protiv Tvrtka Pašalića, Antonija Lekića, Nikole Krište, Ivana Drviša, Zrinka Šarića i drugih NN osoba zbog sumnje da su skrivili smrt Mire Barešića, sada o cijelom tom slučaju izdaju i knjigu.


Knjiga “Miro Barešić – Hrvatski vojnik” trebala bi vrlo skoro ugledati svjetlo dana a u njoj se u detalje razrađuju sve okolnosti njegove tragične smrti.

Međutim, istraga ŽDO u Zadru nikada nije ništa otkrila, odnosno utvrdila je ono što je stajalo u službenim izvješćima da su Barešić i ostali iz njegove grupe upali u zasjedu srpskih specijalaca koju je predvodio Goran Opačić, osuđen na dvadesetogodišnji zatvor i zbog zločina u Škabrnji. Tvrdilo se da je u razmjeni vatre Miro bio pogođen s više metaka te da je poginuo od neprijateljskog hica.

Na taj bi se slučaj odavno slegla prašina da nakon Oluje jedan pripadnik 113. šibenske brigade nije iz Knina donio kući desetak registratora s ratnom dokumentacijom “Republike Srpske Krajine”.

Dao ih je Mariju Barišiću, a on je zajedno s kolegom i prijateljem Stipom Jukićem pronašao niz dokumenata koji se odnose na akciju kod Miranja Donjih, koji pak bacaju potpuno drugačiju sliku na ono što su tvrdila službena hrvatska izvješća.

Barišić i Jukić na temelju dokumentacije koju su prikupljali i obrađivali punih 17 godina tvrde da je Miro Barešić bio žrtva smišljene zavjere “svojih ljudi”. Imaju za to dokaze, originalne zapise “krajinskih vlasti” pa i žive svjedoke koji su spremni izaći pred sud. Radi se o sedmorici Srba koji su toga dana bili u seoskoj straži.

Stvarni cilj te navodne akcije, tvrde, bio je likvidirati Mira jer je previše znao o emigrantima koji su stigli u Hrvatsku i nazivali se velikim Hrvatima, a zapravo su bili godinama u službi jugoslavenske Udbe. Na svaki ga je način trebalo ušutkati pa su krenuli u fiktivnu akciju. U Miranjama su pripucali kako bi isprovocirali Srbe, a kad su oni uzvratili, netko je ispalio metak u leđa Mira Barešića a to je prikazano kao četnički metak.
Zanimljivo, sumnjivo izvješće je pisano po nalogu Josipa Perkovića 13. kolovoza 1991. U njemu se nalaze lažni iskazi aktera događaja, a sumnju je kod autora knjige dodatno pobudila činjenica da je jedini pravi hrvatski svjedok tog događaja, policajac Mladen Mustač koji je bio skriven u blizini i sve vidio, ubijen u namještenoj prometnoj nesreći samo mjesec dana kasnije. Njegovoj je obitelji nakon toga rečeno da o svemu šute i da im se ništa neće dogoditi.

U knjizi će se osim svih dokumenata i izjava svjedoka naći i neobjavljene fotografije u kojim se vidi da Barešić na svom tijelu nije imao mnogo prostrijelnih rana kao što je tvrdila službena istraga, nego samo jednu iz koje je vidljivo da je bio upucan s leđa od svojih “suboraca”, koji su i danas živi.

Inače, Miro Barešić je dva puta pokopan: prvi put pod imenom Ante Katić, a drugi put 26. lipnja 1992. pod pravim imenom na Mirogoju. Hoće li ovoga puta istina izići na vidjelo i dobiti sudski epilog teško je tvrditi, no definitivno će ponovno izazvati mnogo interesa u javnosti.
Autor:D.Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.