fbpx
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

‘I GENERAL DEČAK JE ZAŠUTIO, PREDAO POD PRITISKOM’! Vanđelić otkrio prljavu istinu o braniteljskim dionicama Ine

Autor: Dnevno.hr

Damir Vanđelić, bivši član Nadzornog odbora INA-e komentirao je ideju naftnog konzultanta Jasminka Umičevića da država u ovim okolnostima, temeljem Ustava, može i treba posegnuti za izvlaštenjem dijela dioničara INA-e te time preuzeti kontrolu nad kompanijom.

Kako smatra, na to je na dobrom tragu, da uzmemo kontrolu nad nečim što je u ovom trenutku izuzetno važno za naše gospodarstvo i o segmentu industrije koji diktira povećanje cijena u svim drugim sektorima i koji je, kao i svugdje u svijetu, jedan od glavnih pokretača inflacije.

“Postoji nekoliko modela koji su predlagani, osobno nisam za izvlaštenja, ne znam dopušta li to Ustav. No kako je Umičević istaknuo, imamo pravomoćunu presudu protiv Sanadera i dokazano kazneno djelo što znači da se od 2009. nezakonito upravlja INA-om. No kad gledate sve te pritiske koji su bili, podsjetio bih na prodaju 7 posto dionica fond branitelja, koje su tada, pod političkim pritiskom, po daleko nižoj cijeni prodane MOL-u. Kad se gleda najviša cijena dionice i razlika, branitelji su mogli proći skoro milijardu i 190 milijuna kuna bolje. Tih 7 posto također po meni mora biti predmet preispitivanja”, rekao je na N1.


‘Dečak je predao pod političkim pritiskom, a on je mogao izdržati svašta’

Republika Hrvatska danas, kaže,  ima direktno 44,84 dionica INA-e, a mirovinski fondovi još 4,32 posto. “To je 49,16 posto. Pitanje je samo gdje je ovih malo manje od 2 posto dionica”.

Upozorava da kad MOL pređe 50 posto, onda je upravljanje nesporno. Kada bi trebao nagađati je li barem dio tih dionica pod kontrolom MOL-a, Vanđelić odgovara:

“Ja bih rekao da da. MOL ima državu iza sebe, zajednički djeluju. Po meni iz Samodolovih prijava proizlazi da se događala kupovina u dogovoru, skrivena kupovina gdje je tih 2 posto netko htio uzeti. Moramo biti svjesni, ako ne problematiziramo kaznenu prijavu i pravomoćnu presudu i 7 posto dionica braniteljskih dionica… Ja se sjećam, general Dečak je zašutio, pod velikim političkim pritiskom je predao, a on je mogao izdržati velik pritisak”.

Naglašava da bi Vlada trebala imati fokus nad INA-om.

“Nekad je INA bila 10 posto BDP-a Hrvatske. Danas se vidi koliko je važna i za neku sigurnost opskrbe. Ona je strateška kompanija. Imamo pravomoćnu presudu. Vlada, prvo što je trebala je da preuzme natrag upravljanje INA-om, onako kako je bilo prije sklapanja tih ugovora… Mi se ponašamo kao da je INA nebitna”, zaključio je.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.