Screenshot: N1

I Bujanec se odrekao Kolinde! Kako su HDZ i Kolinda još jednom pljunuli na desnicu

Autor: Iva Međugorac

U velikom dijelu javnosti HDZ je posljednja dva desetljeća imao percepciju konzervativne stranke deskog centra, barem u onom periodu kada je trebalo pridobiti povjerenje birača, a ono čime su se lideri te stranke nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dičili svakako je domoljublje na krilu kojega su dobivali izbore.

Iz današnje perspektive sve bi se te parole mogle svesti na isprazan populizam i mnoštvo laži, jer domoljublje su u Hrvatskoj pokazali rijetki političari neovisno o tome s koje fronte dolaze. Domoljublje se pokazuje kroz reforme, skrb o umirovljenicima, demografsku politiku, stabilan zdravstveni sustav, školstvo. A sve to među našom političkom elitom tek je mrtvo slovo na papiru. Kako to domoljubi rade svjedočili smo svojedobno kada je zazivajući slobodu za hrvatske generale Ivo Sanader stajao pred vojskom prosvjednika na splitskoj Rivi.

Kada je Sanader došao na vlast ne samo da su generali uhićeni i transferirani, već su ovog domoljuba na vlasti održavali predstavnici srpske manjine, a što se još u međuvremenu događalo nastoje dokučiti trome pravosudne institucije. Nakon Sanadera na scenu je stupila Kosor, koja se također nije iskazala kao pretjeran domoljub. Kratku stanku od HDZ-a i domoljublja birači su uzeli birajući pijete iz Kukuriku koalicije predvođene Zoranom Milanovićem.

Ovu ekipu rušiti je nastojala braniteljska populacija za koju je dio javnosti držao da je instruirana od strane tadašnjeg HDZ-ova rukovodstva predviđenog Tomislavom Karamarkom i njegovim nekadašnjim prijateljem Milijanom Brkićem. Paralelno s time na političke pozornice izašla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tada tek kao stranačka kandidatkinja u bitci protiv Ive Josipovića.

Prostor je šefici države davao novinar Velimir Bujanec govoreći o njoj biranim riječima, ona sama slikala se pak u Savskoj po braniteljskom šatoru te nas a inauguracijske bine uvjeravala kako ćemo biti država meda i mlijeka. Nakon što je pala Milanovićeva vlada s kojom je predsjednica nerijetko ulazila u konflikte kratko je državom upravljao Tihomir Orešković, a zatim su se u HDZ-u odigrala previranja nakon kojih na scenu stupa Andrej Plenković.

Briselski premijer preuzima i stranku i Vladu. Gura HDZ s desnice u politički centar štoviše reklo bi se nakon ratifikacije Istanbulske konvencije pri čemu su ignorirani prosvjedi građana, napon vukovarskog prosvjeda ali i usvajanja Marakeškog sporazuma za Plenkovićevu vladu dio javnosti drži da je više lijeva nego li desna. Branik od Plenkovićeve politike desnici je svojevoljno predstavljala predsjednica ona koja se usprotivila Marakeškom sporazumu, koja ga je prizivala za neprovođenje reformi te nizala s njime sukobe na tjednoj bazi.

Uslijedio je potom šok i afera SMS koja je duboko potresla ured šefice države koja potom iz svojih odaja ispraća Vladu Galića i Mati Radeljića prozivanog kao uzročnik spomenutih kobflitka među najmoćnijim ljudima u državi. Nakon posljednjih poteza koje je odigrla Grabar-Kitarović našla se na piku kako novinara Bujanca koji je se na jedan način odrekao tako i primjerice Tihomira Dujmovića koji ju je prozvao tvrdeći da ju je zgazio Plenkovićev valjak.




A i sama predsjednica odrekla se desnice tvrdeći da nije njihova liderica. Kreće očito neko novo političko poglavlje za hrvatsku predsjednicu, a što će joj ono donijeti ostaje za vidjeti.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.