fbpx

I ACO SE POSKLIZNUO! Poznati ekonomist o Laucu kod Stankovića: Nećete vjerovati što je primijetio

Autor: Iva Međugorac

Poznati ekonomski analitičar Velimir Šonje na društvenim je mrežama komentirao gostovanje znanstvenika Gordana Lauca u emisiji Nedjeljom u 2 koje je već u samoj najavi izazvalo veliku pozornost zbog njegovih stajališta o mjerama za suzbijanje pandemije Covida-19. Kako tvrdi Šonje, u ovoj emisiji prikazane su osnove javnog dijaloga.

Aleksandar Stanković nije zaobišao niti jedno bitno pitanje, uključujući i ono o recentnom obračunu na društvenim mrežama Šprajc-Lauc. Ukupan ambijent kreirao je odmjereno provokativno, kako treba. Lauc latentno blago nervozan, ali je uspješno iskontrolirao nervozu. Na jednostavan način je prezentirao svoje argumente, uključujući i one o cijepljenju i o tome što znači izjava “pandemija je gotova”: to ne znači da nitko više neće umrijedi od covid-19, nego znači da virus ostaje latentno prisutan među mnoštvom drugih uzroka mortaliteta od kojih su mnogi važniji od ove bolesti. Samo slijepac nakon ovoga može ponavljati sve one objede o Laucovom navodnom “šarlatanstvu”, “nadriliječništvu” ili “antivakserstvu”. Gost se nije libio ni preuzeti inicijativu i biti provokativan, izrava”, smatra Šonje koji se referirao i na drugi dio Laucova gostovanja.
”Dao je zanimljivo i argumentirano objašnjenje pojma “pandemijski marketing” iz kojeg smo dobili i malo dublji uvid u to kako funkcionira prodaja u big farma industriji. Dobro je argumentirao stav zašto i pretjerano restriktivne mjere mogu biti pogubne. Objasnio je kako su se naša znanja o pandemiji mijenjala u vremenu (i kako su se njegovi stavovi mijenjali). Na isti način je objasnio kako tumačiti Bakićeve predikcije. Aco je vrlo dobro izvukao na svjetlo dana nekoliko Laucovih komunikacijskih pogrešaka poput one o prezimenima ljudi. Dvaput izveden na čistac, Lauc se snašao i uputio javne isprike. Na stranu 2-3 sitnice poput one kad se i Aco poskliznuo ušavši u nepotrebnu usporedbu necijepljenja i fizičkog kažnjavanja djece, ovo je bila emisija koja može biti uzor o tome kako se vodi javni dijalog. Svi bismo profitirali kada bi se dijalog tako strukturirao i na društvenim mrežama. Iako to nije moguće kada nismo suočeni s drugim čovjekom nego s ekranom koji nam ne daje feedback u smislu kontrole nagona, nadam se da će ova emisija pridonijeti smirivanju strasti i normalnijoj javnoj raspravi”, zaključuje Šonje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.