Foto: Mario Todoric / CROPIX

HZZO stao na kraj velikoj pošasti: Otkriveno koliko je ljudi bez razloga izostalo s posla

Autor: Dnevno.hr

Brojni se poslodavci suočavaju s nedostatkom radne snage. Pritom nije riječ o odlasku radnika u druge tvrtke ili države, već i o bolovanjima. Ranije smo pisali o jednom komunalnom poduzeću iz Splita koje ne može normalno obavljati svoj posao, jer je čak trećina radnika na bolovanju.

Kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje stoga često rade kontrole kako bi utvrdili je li bolovanje opravdano ili nije. Prošle su godine obavili ukupno 11.917 kontrola, od čega je 11.675 kontrola bilo na razini primarne zdravstvene zaštite, odnosno obiteljskih liječnika te 201 kontrolu na razini sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite i razini zdravstvenih zavoda te 41 kontrolu pri isporučiteljima ortopedskih i drugih pomagala.

U čak 85 posto svih provedenih kontrola nisu utvrđene nepravilnosti koje se tiču bolovanja, odnosno kako HZZO to stručno naziva, privremene nesposobnosti za rad. No, u 15 posto slučajeva, odnosno pri 1578 kontrola utvrđene su nepravilnosti, zbog čega je izrečeno 1166 opomena, 420 opomena s naplatom štete, 198 opomena s novčanom kaznom, 26 opomena s novčanom kaznom i naplatom štete, zatim osam opomena pred raskid ugovora s novčanom kaznom, te su pokrenuta dva postupka za raskid ugovora.

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Manje bolovanja nego lani

Kontrole bolovanja su obuhvatile 28.844 pacijenata, odnosno njihovih zdravstvenih kartona. U 7995 slučajeva, odnosno kod 28 posto obuhvaćenih pacijenata, utvrđen prestanak medicinskih indikacija za bolovanja. Ukupna stopa privremene nesposobnosti za rad u 2023. godini iznosila je 3,68, od čega 1,86 otpada na bolovanja na teret poslodavca, a 1,82 na teret HZZO-a. Riječ je o smanjenju stope bolovanja u odnosu na 2022. godinu, kad je iznosila 4,12, od čega je 2,17 išlo na teret poslodavca, a 1,95 na teret Zavoda.

Dakle, u prošloj godini je zabilježeno 10,7 posto manje bolovanja nego u 2022. godinu. Za 14,3 posto je bilo manje bolovanja na teret poslodavca, a HZZO je nadoknađivao novčana sredstva za 6,7 posto manje bolovanja nego u pretprošloj godini.

SMIJEMO LI NA BOLOVANJU U DUĆAN? HZZO otkrio pravila; ‘Puno toga ovisi o liječniku…’
Konkretnije, 2022. godine na bolovanju su Hrvati proveli više od 21 milijun dana što znači da je dnevno na bolovanju bilo 69.000 oboljelih. Kontrole bolovanja, pak, najčešće traže poslodavci. Zbog ovih podataka kontrolorima HZZO-a su porasle ovlasti, zbog čega su se u javnosti često pojavljivale rasprave na temu što osoba na bolovanju uopće smije činiti.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.