fbpx
Ivo Cagalj/PIXSELL

HZJZ OBJAVIO UPUTE ZA DRŽAVNU MATURU: Propisan raspored i distanca, no neće svi moći pristupiti ispitu

Autor: Dnevno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upute za provedbu državne mature, druge koja će se održati u toku epidemije.

Kako su naveli, mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije mora se prije svakoga ispita i na kraju svakoga radnog dana temeljito oprati i dezinficirati. Prije dolaska pristupnika prostorije treba provjetriti, a u svim sanitarnim čvorovima treba osigurati sapun i jednokratne ručnike.

Maske obvezne za sve

Dolazak na ispite državne mature treba organizirati tako da se učenici pri dolasku ne grupiraju, a poželjan je fizički razmak od 2 metra. Učenici pak prije dolaska trebaju izmjeriti temperaturu i ponijeti zaštitnu masku, a na ulazu će ih dočekati dozator s dezinficijensom.

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće, s otvorenim prozorima. Učenici ulaze jedan po jedan i sjedaju na svoje mjesto po rasporedu dok razmak između učenika, dežurnih nastavnika i voditelja mora biti najmanje 1,5 metar, a među kandidatima u ispitnim centrima najmanje 2 metra.

Vrećica s ispitnim materijalom učenike će dočekati na stolu, a tijekom pisanja na stolu, uz ispitne materijale, smiju biti samo osobna iskaznica, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom. Po završetku pisanja ispita, pristupnici odlažu ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještavaju dežurnoga nastavnika da su završili.

Određen i raspored sjedenja

Pristupnicima kojima je odlukom o prilagodbi odobreno produljeno vrijeme pisanja ispita u rasporedu sjedenja treba osigurati mjesto najudaljenije od ulaza u prostoriju kako bi po završetku redovnoga vremena trajanja ispita mogli nastaviti pisati ispit u prostoriji.

Učenike čije zdravstveno stanje zahtijeva češće napuštanje prostorije u kojoj pišu ispit treba smjestiti što bliže izlaznim vratima prostorije, čak i kada im je omogućeno produljeno trajanje ispita.

Ako je pristupniku odobrena stručna podrška osobnoga pomagača, ispit se provodi u izdvojenome prostoru i osobni pomagač nosi medicinsku masku. Pristupnici s teškoćama ili težim zdravstvenim smetnjama koji se koriste nekom drugom vrstom opreme ili pomagalima imaju je pravo donijeti i odnijeti sa sobom ako nije drukčije dogovoreno.
Ne smiju svi doći na ispit

Tijekom polaganja ispita kod kuće dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose maske te dezinficijense za ruke. Također tijekom epidemije covid-19 na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici, djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na covid-19 i ako pokazuju znakove akutne bolesti koja može ukazivati na covid-19 (povišena tjelesna temperatura i poremećaj osjeta njuha i okusa).

Negativan PCR nalaz nije potreban kao uvjet za pristupanje ispitima državne mature, ali ga moraju imati osobe koje prelaze granicu na koje se odnose važeće preporuke za prelaske granica te osobe koje kašlju, imaju poteškoće u disanju ili glavobolju.

Svim pristupnicima, djelatnicima uključenim u provedbu ispita državne mature, osobnim pomagačima i drugima preporučuje se da se prije prvoga i sve do posljednjeg ispita pridržavaju pravila koja smanjuju mogućnost zaraze kao što su pridržavanje fizičke udaljenosti, pojačana osobna higijena te izbjegavanje većih okupljanja.

Osobe koje u razdoblju polaganja ispita razviju respiratorne simptome ili povišenu tjelesnu temperaturu dužni su o tome telefonom obavijestiti liječnika obiteljske medicine.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.