fbpx

HŽ Infrastrukture: Nema dogovora sa sindikatima oko ušteda, nude neprihvatljive prijedloge!

Autor: M. Berić/ Hina

Uprava je dužna odgovorno i racionalno upravljati javnim novcem kako bi se omogućilo redovito i kvalitetno poslovanje tvrtke, naglašava se u priopćenju, jer se jedino na taj način mogu sačuvati radna mjesta i prava radnika u skladu s trenutnim mogućnostima.

Uprava HŽ Infrastrukture i reprezentativni sindikati nisu postigli sporazum tijekom pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora u svrhu postizanja nužnih ušteda kojim bi se osigurala dugoročnu stabilnost tvrtke i redovito poslovanje, a postupak mirenja zaključen je 15. srpnja konstatacijom kako obje strane ostaju pri svojim stavovima, priopćila je u srijedu Uprava HŽ Infrastrukture.

Uprava je dužna odgovorno i racionalno upravljati javnim novcem kako bi se omogućilo redovito i kvalitetno poslovanje tvrtke, naglašava se u priopćenju, jer se jedino na taj način mogu sačuvati radna mjesta i prava radnika u skladu s trenutnim mogućnostima.

Navode kako mogućnosti koje imaju na raspolaganju nisu tako izdašne kao u prošlim vremenima, kada su bile značajno izvan realnih okvira, ali su još uvijek bitno više nego u mnogim gospodarskim subjektima.


Stoga se nastoji napraviti revizija i usklađenje prava s realnošću u kojoj živimo, a ne ukidanje, kako to sindikati predstavljaju, tvrdi Uprava.

“Prijedlozi ušteda nisu hir Uprave već jedini mogući smjer koji donosi dugoročnu dobrobit za firmu i radnike, pa Uprava niti u kom slučaju ne može pristati na prijedloge kojima se ugrožava opstojnost poslovanja”, ističe se u priopćenju.

Kako bi osigurala dugoročnu opstojnost tvrtke i normalno poslovanje, Uprava je još početkom veljače sindikatima uputila zahtjev za pregovorima o uštedama u Kolektivnom ugovoru. Iznos tada predloženih ušteda bio je oko 24 milijuna kuna, no sindikati nisu pokazali razumijevanje i izričito su odbili pregovarati o prijedlogu izmjena Kolektivnog ugovora, tvrdi Uprava.

Nakon toga, u okviru mjera smanjenja prekomjernog deficita, Vlada je 23. travnja naložila HŽ Infrastrukturi daljnje fiskalne prilagodbe u ukupnom iznosu od 200 milijuna kuna, koje se odnose na smanjenje tekućih rashoda u Planu poslovanja za 2015. godinu, i to na stavkama rashoda za zaposlene, ostalih materijalnih rashoda i investicija.

U ponedjeljak, 6. srpnja, Uprava Hž Infrastrukture je Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) podnijela zahtjev za mirenjem budući da su reprezentativni sindikati HŽ Infrastrukture tijekom pregovora pokazali potpuno nerazumijevanje za aktualni gospodarski trenutak. Mirenje je održano 8. srpnja i dogovoreno je da se pregovori nastave u ograničenom vremenskom razdoblju u trajanju od pet radnih dana.

U nastavku pregovora održana su tri sastanka, na kojima nije došlo do pomaka, i to prije svega jer sindikati nisu htjeli ni razmotriti prijedloge ušteda koje je ponudila Uprava.
S druge strane, ono što su ponudili sindikati Uprava je detaljno analizirala i ocijenila potpuno neprihvatljivim s obzirom na mogućnost provedbe i potrebno vrijeme, realne rizike te činjenicu da takav prijedlog ni približno ne osigurava nužne uštede, navodi se u priopćenju Uprave HŽ Infrastrukture.

Autor:M. Berić/ Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.