Patrik Macek/PIXSELL

HSUS PROSVJEDUJE: ‘Novi zakon bi rezultirao deložacijom više od četiri tisuća obitelji ‘

Autor: Hina

Tomašević tvrdi kako je stvarnih vlasnika stanova kojima su oni bili nacionalizirani za vrijeme Jugoslavije tek oko sedam posto

Članovi Hrvatskog saveza udruga stanara (HSUS) prosvjeduju u četvrtak prijepodne na Trgu svetog Marka protiv prijedloga izmjene Zakona o najmu stanova, čije bi izglasavanje, kako navode, rezultiralo deložacijom i tjeranjem na ulicu više od četiri tisuće obitelji u Hrvatskoj.

Stotinjak članova HSUS-a ispred Hrvatskog sabora prosvjeduju zviždeći i radeći buku te noseći transparente na kojima piše da se ‘nepravde ne mogu ispraviti novim nepravdama’ i da je riječ ‘o prevari’. Ističu kako tim prosvjedom žele utjecati na saborske zastupnike da odbace ovakav prijedlog izmjene Zakona koji je danas u prvom čitanju u Hrvatskom saboru.

Prema riječima Tomislava Tomaševića iz Udruge stanara, posrijedi je “velika prevara” jer su brojni stanari kupovali neuseljive stanove za male novce, a sada zaštićene najmoprimce žele izbaciti iz tih stanova. Također tvrdi da je stvarnih vlasnika stanova kojima su oni bili nacionalizirani za vrijeme Jugoslavije, tek oko sedam posto. Smatra da se tu očito radi o pogodovanju kapitalu.

Inače, potporu prosvjedu dali su i neki saborski zastupnici koji su popričali s njima, među kojima i SDP-ov zastupnik Gordan Maras koji se slaže s njima da hrvatska država treba obeštetiti bivše vlasnike stanova, a nove, tj. zaštićene najmoprimce, ostaviti da žive u njima.

Kako tvrde iz Hrvatskog saveza udruga stanara, ni Vlada, ni resorni ministar ne spominju činjenicu da je veliki broj vlasnika stanova u kojima žive tzv. zaštićeni najmoprimci, dobio društveni ili državni stan i isti otkupio za 10 posto njegove tržišne vrijednosti.

Prosvjednici šeću s transparentima unutar policijske blokade na Trgu sv. Marka, ispred Hrvatskog sabora i Vlade.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.