fbpx

HSK: Uvećavanje broja žrtava Jasenovca i falsificiranje povijesti napad je na cijeli hrvatski narod!

Autor: J. Kajfeš

"Svi zločini pa i oni najmanji zaslužuju javnu osudu ali isto tako zaslužuje osudu i manipuliranje brojem pobijenih", stoji u pismu upućenom premijeru Milanoviću.

Zabrinut za ugled Hrvatske u svijetu, Hrvatski svjetski kongres (HSK) uputio je premijeru Milanoviću pismo smatrajući da manipuliranje brojkama ubijenih u sustavu logora Jasenovac također zaslužuje osudu, kao i svi zločini koji su počinjeni.

HSK u pismu podsjeća na nedavno obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracijskom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, u kojem su brojne delegacije i pojedinci položili vijence na grobnom polju “Topole” u Kozarskoj Dubici.

Tamo su, uz preživjele logoraše vijence položili i potomci žrtava iz Republike Srpske i Srbije, predsjednik Republike Srpske, razne delegacije kao i veleposlanici i predstavnici veleposlanstava  iz Rusije, Češke, Velike Britanije, Njemačke, SAD-a, Nizozemske, Belgije i Luksemburga itd.


“Svi zločini pa i oni najmanji zaslužuju javnu osudu, ali isto tako zaslužuje osudu i manipuliranje brojem pobijenih. Tako se u izvješću o ovoj komemoraciji govori da je  prema nekim procjenama u Gradini ubijeno i zakopano više od 360.000 ljudi, pretežno Srba, a u razdoblju između 1941. i 1945. godine u sistemu koncentracijskih  logora “Jasenovac” ubijeno je oko 700.000 djece, žena i staraca.  (Ono što nije rečeno je to da su u Jasenovcu bila čak tri različita logora, jedan od 1941.-1945.; drugi od 1945.-1948. i treći od 1948.-1951., a žrtve sva tri logora ne mogu biti svrstane samo u jedan logor i jedan zločin!)”, stoji u pismu, prenosi hrsvijet.net.

HSK posebno upozorava da ovakva vrsta lažne i  zlonamjerne manipulacije s brojem žrtava šteti hrvatskom narodu, posebno stoga jer su u komemoraciji prisustvovali veleposlanici stranih država. Naglašavaju kako je vrijeme da se tim krivotvorinama stane na kraj. “Zločine koji su počinjeni ne može se i ne smije zanijekati a još manje opravdavati, ali isto tako ne može se dopustiti da ih se omalovažava kad se brojku pobijenih uveličava ad nauseum!”, dodaju iz HSK-a.

U pismo HSK dalje naglašava da takva vrsta falsificiranja povijesti nije samo napad na počinitelje ovih zločina nego i na cijeli hrvatski narod.

“Ideološki motivirane podjele koje su nekad među nama postojale nemaju mjesta u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj. Zato i naša stajališta u obrani hrvatskog imena pred svjetskom javnošću trebaju biti u okviru zajedništva. Samo istinom i zajedničkim stajalištima promjenit ćemo sliku o nama u svijetu”, zaključuju u HSK-u.

Autor:J. Kajfeš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.