Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatsku na putu prema Schengenu i eurozoni: Rast investicija i blagostanje cijele nacije

Autor: Hina

Hrvatska ima podršku Finske na putu prema članstvu u šengenskom prostoru i eurozoni, poručio je u ponedjeljak finski ministar vanjskih poslova Timo Soini nakon susreta s hrvatskom ministricom Marijom Pejčinović Burić s kojom je razgovarao i o suradnji dviju država tijekom predsjedanja europskim institucijama.

Hrvatska radi dobro na ispunjavanju kriterija za članstvo u Schengenu i Helsinki je ohrabruje da nastavi u tom smjeru, a kad se ispune svi kriteriji Finska će podržati njezino pristupanje, naglasio je Soini, prvi finski šef diplomacije koji je posjetio Zagreb nakon sedam godina.

Istaknuo je kako Finska podržava Hrvatsku i na putu prema eurozoni, no upozorio kako neće biti lako ispuniti sve kriterije.

“Mi smo to napravili u Finskoj. To znači mjere štednje i kontrolu proračuna. No to je dobro za rast investicija i blagostanje cijele nacije”, poručio je finski ministar, umjereni euroskeptik koji se protivio paketu financijske pomoći Grčkoj i tvrdio da je najbolje da ta zemlja napusti euro.

Dvoje ministara se složilo kako su bilateralni odnosi između dviju zemalja veoma dobri, no kako treba jačati gospodarsku razmjenu koja trenutno iznosi 65 milijuna eura godišnje.

“Nije bilo problema među nama, nećemo ih stvoriti”, rekao je Soini.

Ministrica Pejčinović Burić najavila je kako će već u listopadu u Hrvatskoj boraviti finska gospodarska delegacija koja će razgovarati o produbljivanju suradnje, a finski ministar je najavio kako će se “osobno potruditi da dovede što više poslovnih ljudi”.




“Možemo se pohvaliti da imamo veliki rast broja turista s finskog tržišta. U 2017. ih je bilo 110 tisuća, a tome su pridonijeli i izravni letovi koje su uveli Croatia Airlines i Finnair, no može se napraviti i više”, rekla je Pejčinović Burić.

Institucionalna suradnja

Ministri su razgovarali i o suradnji unutar europskih institucija. Rumunjska, Finska i Hrvatska čine trio koji će od siječnja 2019. do lipnja 2020. predsjedati Europskom unijom. Hrvatska ministrica je otkrila kako će za desetak dana u Zagrebu biti održan prvi sastanak triju države o definiranju zajedničkih prioriteta.




Finska i Soini će 21. studenoga od Hrvatske preuzeti i predsjedanje Vijećem Europe.

Pejčinović Burić je podsjetila kako finski stručnjaci pomažu u modernizaciji hrvatskog obrazovnog sustava, pa je najavila nastavak suradnje na tom području kroz program Europske komisije kojim se potiče razmjena iskustava i ekspertize između država članica.

Finska je i najprisutnija članica EU-a u provedbi twinning projekta u Hrvatskoj. Riječ je o projektima suradnje između javnih uprava i administracija država članica.

“Kvaliteta finskih stručnjaka koji su radili u Hrvatskoj stvorili su odličnu podlogu da sada možemo zajedno raditi u trećim zemljama”, kazala je ministrica, navevši nedavno odobreni zajednički twinning projekt dviju država u Crnoj Gori.

Dvoje ministara razgovaralo je i o stanju na jugoistoku Europe, složivši se da je najvažnije pitanje stabilnosti i sigurnosti i da pozorno prate nadolazeće izbore u Bosni i Hercegovini. Obje države podržavaju ulazak država regije u Europsku uniju, no tek kad se u potpunosti ispune kriteriji.

“Strogo, ali pošteno”, naglasila je Pejčinović Burić.

Soini je na kraju konferencije za medije čestitao Hrvatskoj na odličnom nogometu.

“Pokazali ste cijelom svijetu kako se treba igrati – napadajući!”, rekao je finski ministar, veliki navijač engleskog drugoligaša Milwalla zbog kojeg često putuje u britansku prijestolnicu na utakmice. Toliko često da se jednom ponudio za sudionika pregovora o brexitu.

Od euroskeptika do reformista

Soini je 1995. bio suosnivač stranke Pravi Finci, političke sljedbenice Finske ruralne stranke, populističke političke grupacije koja se predstavljala kao zaštitnica radnika, malih poljoprivrednika i ruralnog stanovništva.
Pravi Finci svoj su fokus prebacili na euroskepticizam, protivljenje eurozoni i imigraciji.  Zbog toga ih se se često proglašavalo krajnjom desnicom i optuživalo za ksenofobiju, čemu nisu pripomogle i neprimjerene izjave nekih od članova stranke.

Soini je u Finskoj smatran umjerenijim političarem koji održava ugled čovjeka iz naroda, pa se naslov njegove autobiografije može prevesti kao “Dječak s farme s fakultetskom diplomom”. Na sveučilištu u Helsinkiju je diplomirao na temu “Populizam u politici”.

Iz svoje sada već bivše stranke Soini je uklonio nekoliko članova koji su težili ekstremizmu. Optužbe o rasizmu odbacivao je riječima da kao kršćanin ne smije biti protiv stranaca, a s vremenom je i ublažio svoje stavove, pa umjesto proglašavanja Europske unije “Sovjetskim Savezom za bogate ljude” danas traži reformu Europe te se protivi njenoj dubljoj integraciji.

Pravi Finci su nakon izbora 2015. na kojima su postala druga najveća parlamentarna stranka ušli u koaliciju sa centristima i konzervativcima pod premijerom Juhom Sipilom. Soini tada postaje ministar vanjskih poslova.

Kao dio vlade Pravi Finci morali su prihvatiti treći paket financijske pomoći Grčkoj, prihvat migranata i povećanje radnih sati, čemu su se u javnosti ranije protivili, zbog čega stranka gubi podršku.

Soini tada, nakon 20 godina, najavljuje odlazak s čela stranke, a u lipnju 2017. na unutarstranačkim izborima pobjeđuje Jussi Halla-aho, vođa ekstremnijeg stranačkog krila koje želi da Finska izađe iz Europske unije i koji je 2012. prema pisanju Reutersa kažnjen jer na svom blogu usporedio islam s pedofilijom.

Dvadeset umjerenijih parlamentarnih zastupnika stranke, među njima i Soini, zbog toga formiraju stranku Nova alternativa, kasnije preimenovanu u Plava reforma, koja je ostala u vladi i s centristima i konzervativcima danas ima apsolutnu većinu u finskoj narodnoj skupštini. Soini je ostao ministar vanjskih poslova i aktivni kritičar Bruxellesa.

Njegova bivša stranka okrenula se u međuvremenu radikalno udesno.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.