Foto: Ivana Nobilo / CROPIX/Ilustracija

Hrvatskoj za ljeto prijeti zloglasna vremenska pojava: ‘Pribojavamo se, moglo bi biti epsko’

Autor: Dnevno.hr

Vremenske prilike ovog travnja bile su sve, samo ne uobičajene. Nakon iznimno toplog početka mjeseca, u kojem su temperature dostizale i 30 stupnjeva, zaredalo se nekoliko dana hladnijeg vremena, praćenog kišom, primjerenijeg veljači, nego sredini proljeća.

“Ako vam je ovaj travanj neobičan – osjećaj vas ne vara. Pogledajte što nam donose klimatske promjene, ove godine u travnju nemamo uobičajene temperature. Najprije smo dugo bili na ranoljetnim vrijednostima (ekstremna toplina), a ovih dana približavamo se ekstremnoj hladnoći. (Crna linija – ovogodišnja prosječna temperatura, siva – prosjek)”, stoji u objavi na Facebook stranici IstraMet.

Za ovaj komentar poslužila im je grafika koju je DHMZ napravio za područje Pazina. Tako se vidi da je ondje samo jedan dan temperatura bila u razini prosjeka. Ostale dane je bila ekstremno visoka, a potom je naglo pala na ispodprosječnu razinu.

Ako vam je ovaj travanj neobičan – osjećaj vas ne vara. 🧐Pogledajte što nam donose klimatske promjene, ove godine u…

Objavljuje IstraMetSrijeda, 24. travnja 2024.

Ljetni ekstremi

No, posebno brine mogućnost da se ovakvi ekstremi ponove tijekom ljeta. “Pribojavamo se ljeta. Jedan ovakav ‘puls’ krajem srpnja i moglo bi biti epskih, epskih oluja. Prisjetite se lanjskog ljeta”, komentirali su iz Istrameta.

Za one koji su zaboravili, krajem srpnja prošle godine, Hrvatsku je zahvatila superćelijska oluja, koja je uz velike količine oborina i jak vjetar prouzročila značajne štete diljem zemlje. I tada je temperatura s ljetnih vrijednosti naglo pala na razine ranog proljeća.
Što se tiče oluja, čini se da jedna već hara Jadranom. Nakon što je snijeg pao u Gorskom Kotaru i Zagorju, zabijelio je i Dalmaciju! U Istri, pak, pada tuča. “Ciklona se zavrtjela na sjevernom Jadranu, a to znači sljedeće – u idućim satima vrlo nestabilno, mogući su i grmljavinski pljuskovi, čak i pijavice na moru nas ne bi iznenadile”, napisali su iz IstraMeta.

Kod Kaštelira, nažalost tuča

Objavljuje IstraMetSrijeda, 24. travnja 2024.
Dugoročna prognoza

Tome hoće li i dalje biti proljetnih i ljetnih ekstrema te oluja mogao bi kumovati globalni vremenski fenomen La Niña. Riječ je o prodoru hladnijeg zraka koji utječe na vrijeme diljem svijeta. Sljedećih bi se mjeseci nad sjevernom hemisferom trebao osjetiti prijelaz između toplog El Niña i hladne La Niñe.

Doduše, dugoročne prognoze za ljeto koje je objavio Severe Weather Europe, nad većim dijelom Europe bi ljeto trebalo biti toplije od uobičajenog, uz sušna razdoblja naročito na jugu. Najjače anomalije i tendencije toplinskih valova očekuju se  nad središnjim i južnim dijelovima kontinenta.

Krajem mjeseca Hrvatsku će pogoditi nepopularna vremenska pojava: Stiže obrat kakvom se nismo nadali

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.