Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

HRVATSKOJ TEK SAD SLIJEDI NAJGORE! Plenković samo jednim potezom sve nagovijestio

Autor: Iva Međugorac

Andrej Plenković je uspio, sa svojim je HDZ-om na parlamentarnim izborima u kompleksnim uvjetima ostvario povijesnu pobjedu, koja ga kako je sam priznao u prvom postizbornom pogledu obvezuje. No, uz to što je pobjeda obvezujuća, ona Plenkoviću otvara prostor za samostalno upravljanje ne samo državom, već i strankom čije je kormilo ponovno preuzeo prije nekoliko mjeseci tjerajući na margine ostavštinu svojeg prethodnika Tomislava Karamarka.

Plenkoviću je međutim pobjeda stigla u neizvjesnim trenucima u kojima se Hrvatska bori s novim valom koronavirusa, koji će se dakako sukladno najamava reflektirati i na gospodarstvo. Upravo stoga oči javnosti biti će intenzivnije uperene ka njemu. Osim toga, HDZ je i sam visoko digao ljestvicu predizbornim obećanjima, o čijoj će relizaciji ovisiti budućnost stranke, Plenkovića pa u konačnici i budućnost Hrvatske. Plenković pobjedom ostvaruje mogućnost promaknuti se u političara koji će provesti krucijalne, velike reforme, a prliku dobiva i sa svojim HDZ-om kojega će moći pozicionirati kao stranku desnog centra. S druge pak strane s obzirom na 66 osvojenih mandata, ova priča može otići i u drugu krajnost, unutar koje će Plenković Hrvatsko dokusuriti do kraja. Bilo kako bilo, prostora za izlike nema, i ono dobro, ali i ono loše sada je isključivo u njegovoj, i nadležnosti njegova HDz-a, koji će uskoro formirati vladu sa zastupnicima manjine, Reformistima i HNS-om.

No, u suštini je sva izvršna vlast kako u Hrvatskoj, tako i u HDZ-u u Plenkovićevim rukama, oslobodio se od stranačke oporbe predvođene Stevom Culejom i Mirom Kovačem kojima je ipak dao priliku, no kako nisu uspjeli ući u Sabor tako mu neće uspjeti stvarati probleme. Svojim problemima baviti će se i Restartovci, poglavito oni iz SDP-a, tako da ni oni neće imati previše prostora za uznemiravanje Plenkovića, Škoro će pak nastojati svoj Domovinski pokret držati na okupu pa se ni on ne bi trebao preveć baviti Plenkovićem.

Opozicija dakle neće Plenkoviću remetiti vladavinu, koliko je to dobro više nije niti važno, jer ste uostalom sami to birali. Ono što bi Plenkovića ipak moglo uznemiravati svakako je novi val korone, ali i ekonomska kriza koja će se dodatno zakuhati krahom turističke sezone. Da je i sam svjestan u što ulazi Plenković je potvrdio govorom u izbornoj noći u kojem nije bilo njegove prepoznatljive bahatosti, pred Plenkovićem su teški dani, a pred Hrvatskom još teži pa je samim time i ova slatka pobjeda jednim djelom gorka.

BELJAKU SE TRESE STOLICA: ‘Ovo je kraj HSS-a, a ako on ne da ostavku, svi će otići iz stranke’

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.