Foto: Guliver Image (AP Photo/Michael Probst)

Hrvatskoj prijeti vodeni val koji dolazi iz Njemačke: Oglasio se i direktor Hrvatskih voda

Autor: F.F

Zoran Đuroković, glavni direktor Hrvatskih voda, izjavio je u nedjelju da vodeni val koji dolazi iz Njemačke neće ozbiljno ugroziti područje uz Dravu i Dunav te očekuje da će proći kroz Hrvatsku bez značajnih posljedica.

Nakon obilaska nasipa u Batini, Đuroković je rekao da se provode redovne mjere obrane od poplava i da će vodostaj Dunava dosegnuti oko 600 centimetara. Naglasio je da takav vodostaj neće zahtijevati izvanredne mjere obrane od poplava, pa ne očekuje da će vodeni val iz Njemačke ozbiljno ugroziti ovo područje.

Vodostaj Dunava će usporiti Dravu, podižući razinu vode u Osijeku do 350 centimetara, što će zahtijevati redovne mjere obrane od poplave, ali ne bi trebalo ugroziti Baranju, Osijek ni Vukovar, dodao je.

Na fotografiji: Zoran Đuroković/ Foto: Denis Jerkovic / CROPIX

‘Svi su spremni’

“Sve terenske ekipe su aktivne, surađujemo sa stožerima civilne zaštite Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, te vjerujemo da ćemo uspješno proći ovaj vodeni val bez većih posljedica”, poručio je Đuroković.

Na pitanje hoće li vikendaško naselje Zeleni otok u Batini biti poplavljeno, Đuroković je naglasio da je to nebranjeno područje i da su stanovnici navikli povremeno podizati stvari na više katove.

Radnik bagerom oštetio cijev i uzrokovao kaos u centru Rijeke: Veliki dio grada bez vode
Napomenuo je da vodostaj Dunava od 600 centimetara neće značajno ugroziti to područje, jer ozbiljne prijetnje nastaju tek iznad 700 centimetara. Osječko-baranjski župan Mato Lukić izvijestio je da će se u ponedjeljak održati sjednica Stožera civilne zaštite kako bi se analizirali podaci o vodostaju i donijele potrebne mjere, jer ništa ne žele prepustiti slučaju.

Trenutno je situacija u Osijeku pod kontrolom i osim izlijevanja Drave na lijevu obalu, ne očekuju se veći problemi. Sutra ćemo se dogovoriti o daljnjim koracima u slučaju povećanja vodostaja, kazao je Lukić.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.